Economische werkloosheid: grote overwinning voor de Brusselse gewestelijke van ABVV Horval!

Het Arbeidshof van Brussel heeft de regering-Michel nog maar eens teruggefloten. De wetgever kan zich niet beroepen op de principes van gelijkheid en non-discriminatie uit onze Grondwet om te rechtvaardigen wat niet te rechtvaardigen valt. Beetje bij beetje maken we het weer goed. Dat vergt tijd, jaren, en degenen die deze misdadige schikkingen hebben getroffen hebben sindsdien al het Belgische schip verlaten op naar betere oorden.

In 2016 besliste de regering om 42 miljoen te besparen op de kap van enkele werknemers die het slachtoffer werden van een gebrek aan werk en door de werkgever in tijdelijke werkloosheid werden geplaatst. Wat deed de minister van Werkgelegenheid van de regering-Michel? Hij voerde een toegangsvoorwaarde in, die afgeschaft was, om recht te hebben op de economische werkloosheidsvergoedingen; de werkloze werknemer moet opnieuw toegelaten worden, d.w.z.  minstens 312 dagen voorafgaandelijk gewerkt hebben.

Gelukkig beschermt de Belgische grondwet ons. Gelukkig blijven onafhankelijke magistraten ondanks alles de algemene rechtsprincipes toepassen.

Een kameraad wordt in 2018 6 dagen in economische werkloosheid geplaatst. De werkloosheidsuitkeringen worden hem geweigerd, omdat hij niet over de vereiste 312 dagen beschikt om dit te kunnen genieten. De juridische dienst van ABVV Horval Brussel valt de beslissing van weigering van de RVA aan en stelt de hervorming van de regering in vraag. De dienst vraagt aan de rechter om te weigeren de nieuwe regels toe te passen. Er kan echter alleen maar een verschil in behandeling tussen twee vergelijkbare categorieën van mensen zijn (hier enerzijds de economische werklozen en anderzijds de andere soorten tijdelijke werklozen)  op basis van een objectief criterium en voor zover het verschil in behandeling redelijk gerechtvaardigd is. De rechtvaardigingen die de RVA naar voren schuift worden afgewezen door de Arbeidsrechtbank: voorstelling van niet gestaafde besparingen, vermeend maar niet aangetoond misbruik, disproportioneel karakter van de maatregel aangezien men kan voorzien om de dossiers op voorhand te onderzoeken om eventueel misbruik te vermijden…

Ingevolge het beroep van de RVA heeft het Arbeidshof van Brussel de analyse van onze gewestelijke bevestigd in het arrest van 14 mei 2020: een regelgeving en een administratie mogen zich niet beroepen op de principes van gelijkheid en non-discriminatie uit onze Grondwet. Zoals het Hof onderstreept: in het kader van de maatregelen over de tijdelijke werkloosheid Covid-19 werd deze voorwaarde voor economische werkloosheid trouwens tijdelijk geschrapt. Dankzij de vastberadenheid van onze gewestelijke heeft men nu bewezen dat niet alles verloren is en dat je nooit mag opgeven.