Nieuwe actie van ABVV Horval tegen Vandemoortele

Sinds 3 uur vannacht ligt de Vandemoortele-fabriek in Gellingen stil. Voor de militanten en delegees van ABVV Horval is het onrechtmatig ontslag van de hoofddelegee van de site in Seneffe onaanvaardbaar.

Op 22 december 2017 ontsloeg Vandemoortele Laurent, de hoofddelegee van ABVV Horval. Op zijn ontslagbrief stond geen enkel motief vermeld. Het enige verwijt dat de directie van Vandemoortele Laurent kan maken, betreft zijn vakbondsactiviteit. ABVV Horval sprong voor hem in de bres en voert sindsdien de ene actie na de andere: 24-urenstaking in de Vandemoortele-fabriek te Seneffe, online petitie en nieuwe besprekingen voor het Vandemoortele-wetsontwerp, inzake de bescherming van de vakbondsafgevaardigden. Vorige vrijdag zette ABVV Horval een stakerspiket op aan het logistieke depot van Izegem, waardoor een twintigtal leveringsvrachtwagens, waarvan met name Vandemoortele afhankelijk is, niet konden uitrijden. De directie van Vandemoortele heeft zich nogmaals van haar agressieve en antisyndicale kant laten zien door de hulp van de politie in te roepen om het stakerspiket te ontruimen.

We kunnen het vandaag de dag niet toestaan dat een werknemersvertegenwoordiger zijn werk verliest omdat hij ijvert voor het welzijn van zijn collega’s en voor het behoud van de sociale democratie. Net zoals in de politiek moet een vakbondsafgevaardigde beschermd worden tijdens de uitoefening van zijn mandaat. Grote groepen zoals AB Inbev, Coca-Cola en vandaag ook Vandemoortele, hebben geen greintje respect voor de werknemersvertegenwoordigers en zijn bereid sommen geld op tafel te leggen, die voor hen niets voorstellen, om een delegee uit de weg te ruimen. Dat is onaanvaardbaar! Het antwoord van ABVV Horval op de druk van een groep zoals Vandemoortele bestaat uit termen zoals solidariteit, ethiek, democratie, bescherming van de werknemers. Voor deze waarden is ABVV Horval bereid om de strijd voort te zetten!

Deze nieuwe actie van ABVV Horval toont nogmaals de solidariteit aan van een volledige centrale voor een van haar leden. Als je aan een Horval-lid raakt, raak je aan iedereen. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land komen de militanten en de delegees in actie met een zeer duidelijke boodschap voor Vandemoortele: je raakt niet aan de delegees, de werknemersvertegenwoordigers.