Sekswerk uit de grijze zone

Vanaf 1 december is er eindelijk een werknemersstatuut  voor sekswerkers. Elke sekswerker die in loondienst voor een patroon werkt, zal dit voortaan kunnen doen met een arbeidscontract. Een sekswerker heeft dan een statuut en geniet bescherming, met dezelfde sociale rechten als elke andere werknemer. Dus: ziekteverlof, moederschapsrust, jaarlijkse vakantie, gezinsbijslag, pensioen, enz. Dit alles is een primeur van wereldformaat – én mede dankzij de jarenlange inspanning van ABVV Horval en met het kabinet van minister Dermagne.

Na de invoering van het arbeidscontract gelden er ook welzijnsnormen op het werk, en dit voor ongeveer 30.000 sekswerkers in België. ABVV Horval speelde een belangrijke rol, samen met de verenigingen uit de sector (Utsopi, Violett en Espace P.) om het taboe rond sekswerk te doorbreken. Dankzij de stemming van de wet van 3 mei 2024 houdende bepalingen betreffende sekswerk onder arbeidsovereenkomst in het Parlement, kunnen sekswerkers onder arbeidscontract werken en krijgen ze toegang tot de sociale zekerheid. En omdat alleen erkende werkgevers zulke contracten kunnen aanbieden, zal er aan strikte voorwaarden moeten voldaan worden.

Werkgevers van sekswerkers moeten zich laten erkennen en houden zich aan minimale standaarden qua veiligheid en hygiëne. De sekswerker heeft de vrije keuze en het recht om klanten af te wijzen, de keuze om bepaalde handelingen al dan niet uit te voeren, het recht om voorwaarden aan seksuele handelingen te stellen én het recht om seksuele handelingen op elk moment stop te zetten.

Belangrijk voor ABVV Horval is en blijft dat sekswerk onder de sector Horeca ressorteert. Op deze manier helpen we mee aan de sensibilisering en gaan we de stigmatisering die er tot op de dag van vandaag heerst uit de weg. Er komt dus geen vermelding op het contract van de sekswerker, de anonimiteit van sekswerk blijft zo gegarandeerd. De mensen die in deze sector werken, hoeven geen schrik te hebben om later een andere job te vinden. Sekswerk mag ook niet uitgeoefend worden door studenten, minderjarigen, als flexi-job of als gelegenheidswerk. Het is dus tijd om in alle vertrouwen de voordelen van dit werknemersstatuut aan iedereen duidelijk te maken.

ABVV Horval staat klaar voor de sekswerker. Ook in de toekomst blijft Horval de belangen verdedigen van iedereen die in de Horecasector tewerkgesteld is en kijkt het toe op de correcte toepassing van de wetgeving. Als ABVV Horval blijven we onze stem verheffen tegen elke vorm van uitbuiting of mensenhandel. Malafide werkgevers kan de horeca missen als kiespijn, voor menshandel of fraude is geen plaats in de Belgische arbeidsmarkt. En we hopen ten zeerste dat door veel te informeren en te sensibiliseren, ook de arbeidsomstandigheden van vele sekswerkers zullen verbeteren. Daar maakt ABVV Horval een erezaak van!