Tijdelijke werkloosheid en gewaarborgd loon: wat houdt dat precies in?

Gewaarborgd loon

Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte of een ongeval (ander dan een beroepsziekte of een arbeidsongeval), heeft hij het recht om zijn loon ten laste van zijn werkgever te behouden tijdens een bepaalde periode.

Voor de arbeiders wordt het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen. Vervolgens krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normaal loon. Van de 15e tot de 30e dag van de arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun (geplafonneerd) loon dat betaald wordt door de werkgever. Gedurende deze laatste periode wordt het gewaarborgd loon aangevuld met een uitkering van het ziekenfonds van de werknemer.

Voor de bedienden wordt het loon gewaarborgd tijdens de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid.

Een bediende die werd aangeworven voor een bepaalde duur van minder dan 3 maanden of voor een duidelijk omschreven taak van minder dan 3 maanden volgt hetzelfde regime als de arbeiders.

 

Gewaarborgd loon en tijdelijke werkloosheid

Jullie spreken ons massaal aan over de vergoeding van zieken in tijdelijke werkloosheid. Tegelijk worden er veel misbruiken gemeld bij ons over werkgevers die willen ontsnappen aan de betaling van het gewaarborgd loon van de zieken door ze in tijdelijke werkloosheid te plaatsen. Resultaat: de werknemer verliest, de sociale zekerheid verliest en de werkgever wint! Het ABVV gooit alles in de strijd in de G10 om deze koers bij te stellen.

  • Voor de arbeiders in tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen

De wet voorziet dat het gewaarborgd loon wegens ziekte wegvalt wanneer men overgaat naar tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. In dat geval heeft de arbeider recht op ziekte-uitkeringen (en niet op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen). Men moet dus onmiddellijk contact opnemen met het ziekenfonds om de gegevens door te geven die noodzakelijk zijn voor de betaling van de vergoedingen (zie hieronder: “Wat moet je doen?”).

  • Syndicaal standpunt voor de arbeiders in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en de bedienden (in tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen en overmacht):

De wet zegt niets.

Het standpunt van het ABVV en van de andere vakbonden luidt dat de werknemer die een gewaarborgd loon kreeg wanneer de werkgever overging naar het regime van tijdelijke werkloosheid het saldo moet ontvangen van dit gewaarborgd loon alvorens terug te vallen op de vergoedingen van arbeidsongeschiktheid.
Bijvoorbeeld: een arbeider die ziek is gedurende twee weken en die in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt geplaatst door zijn werkgever tijdens de tweede week ziekte zou het saldo van het gewaarborgd loon (= 2e week van gewaarborgd loon) moeten ontvangen alvorens terug te vallen op het ziekenfonds.

Het idee bestaat eruit dat de eerste oorzaak voor opschorting (de ziekte) primeert op de tweede (de tijdelijke werkloosheid).

  • Standpunt van de FOD Werkgelegenheid, gevolgd door het RIZIV

De FOD Werkgelegenheid en het RIZIV vinden, in tegenstelling tot de vakbonden dat men het principe dat van toepassing is op de arbeiders in tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen moet toepassen op iedereen (arbeiders, bedienden, voor de 2 soorten van tijdelijke werkloosheid).

Zij vinden dat wanneer de zieke in tijdelijke werkloosheid wordt geplaatst het recht op het gewaarborgd loon vervalt, en de werknemer vergoedingen kan krijgen wegens arbeidsongeschiktheid.

 

Wat moet je doen?

  • Indien de werkgever het gewaarborgd loon niet betaalt, kan de werknemer uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid ontvangen (in afwachting dat hij het gewaarborgd loon ontvangt als hij daar recht op heeft).
  • De werknemer moet dus dringend zijn ziekenfonds contacteren zodra hij ziek wordt.
  • Men moet kijken op de website van het ziekenfonds of even bellen om te zien welke vereenvoudigde procedures er werden ingevoerd om de volgende informatie te bezorgen: Medisch getuigschrift, het plaatsen in tijdelijke werkloosheid…
    + Wat de gewestelijke van Horval heeft ondernomen om de betaling van het gewaarborgd loon te bekomen

Verduidelijkingen :

  • Het RIZIV preciseert op de website dat de documenten voor de ziekenfondsen uitzonderlijk kunnen ingescand of gefotografeerd kunnen worden. Link : bit.ly/2Vl55a7
  • Indien het ziekenfonds vindt dat je recht hebt op het gewaarborgd loon van je werkgever, zal het ziekenfonds dit verhalen op je werkgever

Hoe misbruik tegengaan?

Als het duidelijk is dat je werkgever werknemers die ziek worden in tijdelijke werkloosheid plaatst om te ontkomen aan de betaling van het gewaarborgd loon, dan gaat dit om een misbruik.

De Minister van Werkgelegenheid heeft verklaard dat de vakorganisaties de naam van de werkgevers mogen bezorgen die zich zo gedragen en dat de inspectie van sociale wetten op basis daarvan zou overgaan tot controles.

Het is dus zeer belangrijk om je Horval-secretaris op de hoogte te brengen als je je in deze situatie bevindt zodat hij/zij de informatie kan verzamelen en kan laten overgaan tot controles.

 

Tips voor de leden:

  • Vergeet niet om de nodige stappen te ondernemen bij je ziekenfonds (er bestaan vereenvoudigde procedures).
  • Vergeet niet om je aanvraag tot tijdelijke werkloosheidsuitkering CORONA via C3.2 CORONA in te dienen
  • Voor aangepaste raad voor je persoonlijke situatie raden we je aan om contact op te nemen met je Horval-gewestelijke!

Voor meer contactinfo, klik hier.