Voedingssector: “Wij zijn geen HELDEN!”

Vandaag bejubelen de media, de politiek en de werkgeversfederaties de werknemers uit de essentiële sectoren als helden. De werknemers uit de voedingsnijverheid en de handel in voedingswaren zijn echter geen helden!

Neen, ze gaan niet al zingend en enthousiast naar het werk, bereid om zich op te offeren voor de natie. Ze gaan met angst naar hun werk! Deze werknemers produceren voedingsmiddelen, slaan ze op en leveren ze in de supermarkten omdat dit hun werk is; een werk dat nog altijd niet goed betaald wordt, maar wel onontbeerlijk is.

Men had kunnen denken dat de financiële erkenning ook wel zou volgen als de werkgeversorganisaties de werknemers als helden zien. Naïef zoals we zijn… Het patronale discours heeft de regering-Wilmès geïnspireerd: voor de werknemers worden er uren vrijgesteld van belastingen, op voorwaarde dat het om overuren gaat. Hoe genereus, “dank je wel”.

In de voedingsnijverheid zijn de sociale gesprekspartners er na lange discussies in geslaagd om meerdere referentieteksten voor te stellen: een tekst over social distancing, een sectorale gids waarin de te nemen maatregelen uitgelegd worden om de werknemers te beschermen, twee documenten die het overleg op de eerste plaats zetten. De sector heeft ook aan Fedris gevraagd om Covid-19 te erkennen als beroepsziekte. Het Sociaal Fonds komt tussen via een aanvulling voor de werkloze werknemers en onderhandelt nu om een aanvulling toe te kennen in geval van Covid-19.

In de handel in voedingswaren staan de zaken er anders voor! De onderhandelingen op sectoraal niveau om een premie toe te kennen aan de werknemers liepen in het slop; alleen enkele grote bedrijven hebben tot het einde kunnen onderhandelen. Vandaag vindt de sector het niet nodig om een omkaderingstekst voor te stellen of om druk uit te oefenen op Fedris om Covid-19 als beroepsziekte te erkennen. Dit kan niet! We mogen ons niet tevreden stellen met een lieflijk discours waarin men zegt dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid opnemen en dat ze de nodige maatregelen treffen!  Voor ABVV Horval is en blijft de gezondheid van de werknemers de prioriteit!

Wist je trouwens dat 75% van de gecontroleerde bedrijven niet in orde waren met de beschermingsmaatregelen voor de werknemers? De distributiesector wordt geprezen als de grote winnaar van de crisis, maar de winnaars… zijn dat dan de werknemers of de aandeelhouders?