12 juni : Wereld-wijde dag tegen kinderarbeid

12 juni is de wereldwijde dag tegen kinderarbeid. Sinds 2011 gaan we samen met ISVI en onze partners uit Ivoorkust, het grootste cacao producerende land ter wereld, de strijd aan om kinderarbeid uit te roeien.

Dit jaar kwam ABVV Horval zoals ieder jaar in actie in samenwerking met andere vakorganisaties (EFFAT, IUF, FNV, FEDENASACCI, FENSTIAACI, GAWU, ICU, NGG, ISVI, UGTCI, Sindicacau, UCRB) om de beleidsmakers, de ondernemingen en de consumenten te sensibiliseren. Samen onthulden ze het recept voor duurzame chocolade die in waardige omstandigheden wordt geproduceerd, zonder kinderarbeid! Bij een groot deel van de chocolade die we consumeren is er immers kinderarbeid mee gemoeid: kleine kinderen verzamelen en breken de cacaobonen open, fermenteren en drogen de bonen, wieden onkruid en vervoeren de bonen. Deze kinderen vielen ten prooi aan kindersmokkel: ze worden vanuit Burkina Faso en Mali overgebracht naar de plantages in Ivoorkust en Ghana.

Om kinderarbeid te bestrijden vragen ABVV Horval en haar partners aan de Europese Unie om de traceerbaarheid van de producten verplicht te maken. Bovendien vragen ze aan de bedrijven om zich ervan te vergewissen dat er geen kinderarbeid mee gemoeid is en om een eerlijke prijs te betalen voor de bonen. Tot slot vragen ze aan de consumenten om zich ervan te vergewissen dat de chocolade in waardige arbeidsomstandigheden werd geproduceerd, doorheen de hele keten! De producerende landen moeten zelf hun steentje bijdragen door kinderarbeid op het terrein effectiever te bestrijden.

Dit is een strijd die in gemeenschappelijk front moet gevoerd worden. In 2020 zou geen enkel kind nog arbeid mogen verrichten!