Paranoten: Sociale & economische uitbuiting in het Boliviaanse Amazonegebied

Paranoten vinden we terug in onze koekjes, ontbijtgranen en snoepgoed. Maar hoe worden ze geoogst? Ontdek het in deze publicatie.

Mensen- en arbeidsrechten van werknemers actief in het oogsten en verwerken van paranoten in Bolivia worden geschonden. Bedrijven die deze delicatesse verwerken in onder andere cosmetica, snacks, snoepgoed, notenmixen en exporteren, hebben de vruchten kunnen plukken van de verbeterende marktomstandigheden. De lonen van de arbeiders, die meestal hun hele familie meebrengen tijdens het oogsten, gingen er nauwelijks op vooruit. Hun inkomen stelt hen niet in staat om hun familie te onderhouden.

Deze publicatie vat een onderzoek samen dat tot stand kwam met steun van FOS en ABVV Horval en plaatst het binnen een mondiale context. Een eerste deel geeft een beeld van de schendingen en ongelijkheden waarmee arbeiders in de paranotensector te maken krijgen. Een tweede deel buigt zich over de positie van de arbeiders die actief zijn in het oogstproces, binnen de mondiale toeleveringsketen. Tot slot wordt een schets gemaakt hoe verschillende Boliviaanse vakbonden binnen de sector een gezamenlijke rol opnemen.

Doorblader of download het dossier hieronder. 

Downloads

BijlageGrootte
Horval-FOS paranoten in Bolivia 1.15 MB