Burkina Faso: de leden van IUF nemen het voortouw inzake de gezondheid en de bescherming van de werknemers

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Burkina Faso zetten het IUF-vrouwencomité van Burkina Faso en de Nationale Coördinatie van de bij IUF aangesloten organisaties in Burkina Faso zich in om een passende bescherming te bieden aan de werknemers, daar waar de werkgevers en de overheden terughoudend of onbekwaam bleken te zijn. Ze leverden zeep, maskers en ontsmettingsmiddel en lichtten hun leden in over hoe ze zich, hun families en hun gemeenschap kunnen beschermen op het werk en daarbuiten. Ze werkten hiervoor samen met de middenveldorganisaties voor een zo groot mogelijke impact op de lokale gemeenschappen te kunnen hebben.

Het Vrouwencomité werkt al enkele jaren samen met een nationaal cosmeticabedrijf om de werkneemsters uit de informele economie zeep te leren maken. Dankzij hun verworven kennis kunnen de vrouwen zo vloeibare zeep produceren die verdeeld wordt in verpakkingen waarop informatie over COVID-19 staat. Dit is bestemd voor de IUF-leden, voor op hun werkplaats of voor in de lokalen van de aangesloten organisaties.

Op 27 april heeft de Nationale Coördinatie in de hoofdstad Ouagadougou zeep, ontsmettingsmiddel en maskers verdeeld onder de leden die lokaal werden geproduceerd. De nationale coördinator Bassirou Ouédraogo heeft onderstreept hoe belangrijk het is om een strikte hygiëne en bescherming te respecteren tijdens de crisis, zowel thuis als op het werk. Hij riep ook de regering op om de rechten van de werknemers tijdens deze gezondheidscrisis, maar ook erna, te respecteren en haalde daarbij verschillende gevallen aan waarbij werkgevers, onder het voorwendsel van de crisis, syndicalisten hebben ontslagen als represaille omdat ze hun rechten uitoefenden.