Burkinese kinderen ontsnappen aan de slavernij dankzij onze partnervakbond

24 november 2013 … De Burkinese transportvakbond (UCRB) heeft een « lading » jonge kinderen onderschept in Dedougou die zouden gaan werken in Ivoorkust. Zij hebben hen onder hun hoede genomen om hen uiteindelijk terug tot bij hun families te brengen. Hoe raakten de Ivoriaanse, Burkinese en Belgische vakbond betrokken bij deze redding?

Sinds 2013 hebben ABVV-HORVAL, SYNA-CNRA (de Ivoriaanse vakbond van de voedingsindustrie) en UCRB (de Burkinese transportvakbond) een syndicaal project om de strijd aan te binden tegen kinderarbeid en kinderhandel in deze twee landen. De focus van het project is gebaseerd op twee sleutelsectoren: de cacaoplantages in Ivoorkust en het wegvervoer in Burkina Faso.

Het project zal de structuur en de capaciteiten versterken van de twee partnerorganisaties, (SYNA-CNRA en UCRB) om hen optimaal te ondersteunen in de strijd tegen kinderarbeid en kinderhandel. In Ivoorkust gaat het er vooral over om de landbouwers van de cacaoplantages bewuster te maken van de risico’s die gepaard gaan met kinderarbeid en de noodzaak om kinderen te onderwijzen. Daarnaast bestaat de doelgroep tevens uit arbeiders uit de cacaoverwerkingsfabrieken (onder andere Barry Callebaut, Mondelez en Nestlé) maar ook uit de politieke overheden. In Burkina Faso heeft het project als doel om de kennis van de chauffeurs over dit fenomeen aan te scherpen, om hen waakzamer te maken en om hun verantwoordelijkheidszin meer aan te wakkeren. Ook wil men ervoor zorgen dat de ouders zich bewust zijn van de gevaren van de handel en wil men druk uitoefenen op de politieke overheden opdat ze hun politieke engagementen waarmaken.

Op 17 oktober ll. hebben Ivoorkust en Burkina Faso een bilateraal akkoord getekend om de strijd aan te gaan tegen de kinderhandel tussen hun landen. Deze historische doorbraak verheugde ABVV-HORVAL. Nu moet er toegezien worden op de naleving van dit akkoord.

Om deze plaag van kindslavernij te bestrijden, wordt er syndicaal werk geleverd aan de twee uiteinden van de cacaobevoorradingsketen. In het zuiden sensibiliseren, vormen en organiseren onze partners de Ivoriaanse landbouwers en de Burkinese transporteurs. In het noorden organiseren HORVAL en het ABVV de internationale solidariteit. Zo wordt er via het project een “Zuid-Zuid”-  en een “Noord-Zuid”- netwerkvorming uitgebouwd om te komen tot een duurzame en degelijke cacaoketen, namelijk, zonder kinderarbeid of kinderhandel.

Samen zullen wij met SYNA-CNRA en UCRB een syndicaal netwerk uitbouwen om de strijd aan te gaan tegen kinderarbeid in de volledige cacaoketen, van Ivoorkust tot aan de chocoladeverwerking in België.

In juni 2014 zal het ABVV aanwezig zijn op de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeids Organisatie (IAO) die een van haar commissies zal wijden aan dwangarbeid. Op hetzelfde moment zullen wij als ABVV-HORVAL en onze partners van 9 tot 13 juni 2014 deelnemen aan de Wereldcacaoconferentie te Amsterdam om enkele syndicale bezorgdheden naar voren te schuiven.