4de Wereld cacao conferentie in Berlijn

Onze militanten die dagdagelijks chocolade maken zetten zich in voor een duurzame cacao keten.

Kan je een wereld zonder chocolade indenken? Al eeuwenlang genieten we van deze lekkernij maar cacao groeit enkel op evenaarsgebied en hierdoor wordt de Europese Unie de grootste invoerder en consument van cacao en chocolade!

Vakbonden wereldwijd kwamen een dag voor de conferentie samen om hun vragen aan bedrijven en overheden voor te bereiden. Van deze gelegenheid maakten zij gebruik om een syndicale uitwisseling te doen met hun collega’s vanuit andere vestigingen.

Op de openingsdag van de conferentie zelf liepen we mee in een betoging, georganiseerd door Duitse scholen die vragen om de kinderarbeid in de cacaosector onmiddellijk stop te zetten en dat er een eerlijke prijs betaald wordt per kilo.

De volgende dag ontvingen we met het Voice netwerk (vakbonden en ngo’s voor een duurzame cacaoketen) een prijs voor onze strijd. Van deze gelegenheid hebben we uiteraard gebruik gemaakt om onze eisen nogmaals duidelijk te maken.

De laatste dag werd de verklaring van Berlijn afgelegd. En jawel, enkele van onze eisen staan erin opgenomen. Bedrijven en overheden STOP nu met praten en DOE iets voor mensenrechten!