Horval onderschrijft het Beyond Chocolate partnerschap

Belgische chocolade nog beter en nog duurzamer maken. Dat is de gezamenlijke ambitie van de Belgische chocolade- en retailsector, gouvernementele en niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders en vakbonden waaronder ABVV Horval, sociale impactinvesteerders en universiteiten. Ze engageren zich onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten.

Onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekenden ze vandaag in Antwerpen Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade. De ondertekening vond vandaag plaats in Chocolate Nation, het nagelnieuwe belevingscentrum voor Belgische chocolade dat deze maand in Antwerpen de deuren opent.

Waarom een Beyond Chocolate partnerschap?
Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct. Maar naast de beste kwaliteit moeten consumenten van Belgische chocolade ook maximaal kunnen rekenen op de duurzaamheid van het product. Daarom is een partnerschap dat inzet op duurzame Belgische chocolade zo belangrijk.
 

Brede groep ondertekenaars!
Het streven naar duurzame Belgische chocolade kan als alle actoren zich engageren. Van sectorfederatie tot producent, winkelketens tot consument. ABVV Horval wil zijn steentje bijdragen door nauwlettend toe te zien dat elke werknemer in de keten werkt aan correcte loon- en arbeidsvoorwaarden.
 

Er zijn al concrete engagementen!
Er is een engagement dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, uiterlijk eind 2025 voldoet aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd is met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.

Zoals het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacao producerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

Enkele weetjes:
- België is één van de grootste importeurs van cacaobonen. Via de haven van Antwerpen komen elk jaar meer dan 300 duizend ton cacaobonen ons land binnen. België is na Nederland en Duitsland de grootste importeur van cacaobonen in Europa.
- De Belgische chocoladesector is goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 5 miljard euro. Er zijn circa vijfhonderd bedrijven actief in de cacao verwerkende industrie en chocolade sector actief, variërend van grote multinationals tot KMO’s en ambachtelijke chocolatiers.
- Jaarlijks wordt bijna 600 000 ton door de Belgische chocolademakers geëxporteerd naar zowel de omringende EU-landen als ook de USA en Japan. Hiermee is België de op één na grootste chocolade exporteur ter wereld.