Mondelez verkoopt haar fabriek te Halle aan de groep Barry Callebaut

Op donderdag 15 september 2016 werden de werknemersvertegenwoordigers van Mondelez Belgium Production door de directie ingelicht dat de groep Mondelez de fabriek te Halle wil verkopen aan de groep Barry Callebaut.

Deze intentie komt voort uit de wil van beide groepen om hun strategische partnerschap te versterken.

In de praktijk moeten er 3 periodes onderscheiden worden: van 15 september tot 31 december 2016, de periode 2016-2019 en na 2019.

Tegen 31 december 2016 zou de verkoop van de fabriek van Mondelez aan Barry Callebaut moeten afgerond zijn (de wil van beide partijen).

De periode 2016-2019 zou kunnen beschouwd worden als een overgangsfase, een fase waarin de werkgelegenheid gegarandeerd wordt en waarbij de activiteit van de fabriek te Halle gewijzigd zal worden. De lijnen voor de malerij en voor de verpakking van de afgewerkte producten (onder andere de tabletten en de repen van Côte d’Or en de Chokotoffs) gaan immers de site verlaten en zouden moeten vervangen worden door andere lijnen. De emoties laaien op en dat is niet zo moeilijk te begrijpen. Na meerdere reorganisaties en andere organisatorische veranderingen sinds de verhuis van Brussel-Zuid naar de site van Halle eind jaren ’80 betekent dit immers het definitieve einde van de productie van de producten van Côte d’Or (met uitzondering van de vloeibare chocolade, dit maakt het voorwerp uit van een bevoorradingscontract op lange termijn tussen de twee ondernemingen) door arbeiders voor wie dit product nog steeds van groot belang is. In dit stadium weten we niet veel over de site(s) waar de producten van Côte d’Or gefabriceerd zullen worden en zelfs niet wat er in de toekomst geproduceerd zal worden op de site van Halle. Er werden vragen gesteld aan de directie van de twee groepen en wij wachten op de antwoorden.

Voor wat er na 2019 zal gebeuren zijn wij nog volledig in het ongewisse. De vragen die al gesteld werden aan de directie van Mondelez en de ontmoeting met de bestuurders van Barry Callebaut die gepland staat op 30 september zullen, laat ons hopen, meer duidelijk scheppen over de intenties op lange termijn.

Het is duidelijk dat de ploeg van het ABVV heel aandachtig zal zijn tijdens het hele overgangsproces. Bovendien zal ze maar één doel voor ogen hebben en dat is het verdedigen van de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers van de site van Halle.

Samen sterk!

Sébastien Bosio, secretaris ABVV Horval