Solidariteit met de Cargill 14

Op 30 augustus vindt er een grootschalige betoging plaats van vakbonden en hun politieke en burgerlijke bondgenoten als steunbetuiging voor de lange strijd tegen de mensenrechtenschendingen door Cargill Turkije. Cargill wordt vaak bekritiseerd op milieuvlak, maar sinds april 2018 brachten de Turkse vakbonden ook de regelmatige schendingen aan het licht van de rechten van de werknemers.

In april vorig jaar werden in de zetmeel- en suikerfabriek van Bursa-Orhangazi die behoort tot de Cargillgroep 14 werknemers ontslagen nadat ze lid werden van een vakbond. De Turkse rechtbank bevestigde dat de fabriek hier wel een handje van weg heeft. Cargill wil blijkbaar niet dat zijn werknemers vertegenwoordigd worden door een vakbond.

De 14 werknemers van Cargill, hun vakbond Tekgıda-İş en hun medestanders komen al 16 maanden op straat om te betogen en maken hiermee van dit sociaal conflict een van de grootste en langste ooit in de Turkse geschiedenis.

IUF steunt hun strijd voor hun rechten. In februari 2019 hebben 24 ledenorganisaties van IUF die de werknemers van Cargill vertegenwoordigen in 15 landen een open brief geschreven aan het bedrijf om hen op te roepen om deze werknemers te re-integreren en om maatregelen te treffen om te verzekeren dat alle werknemers bij Cargill Turkije vrij hun recht kunnen uitoefenen om aangesloten te zijn bij een vakbond. Nooit kregen ze hierop een antwoord.

De 14 werknemers en hun medestanders hebben opnieuw betoogd voor de zetel van Cargill in Istanboel nadat ze van een rechtbank in juli te horen kregen dat ze allemaal ontslagen werden enkel en alleen door hun syndicale activiteiten. Hiermee werd bevestigd wat IUF en de Turkse vakbond Tekgıda-İş verklaarden sinds Cargill deze werknemers 16 maanden geleden op brute wijze heeft ontslagen. Cargill tekende beroep aan tegen de beslissing en de werknemers van Cargill Turkije wachten nog altijd om hun rechten te kunnen uitoefenen.