Wereld cacaoconferentie III

Vandaag start de derde Wereld Cacao Conferentie. Meer dan 1300 deelnemers uit 64 landen afkomstig uit overheidsinstanties, chocoladefabrikanten, bedrijven,  cacaoprocessores, boerencoöperatieven, NGO’s, vakbonden, enz. zijn aanwezig.

De Horval-delegatie was gisteren al ter plaatse om de pre-conferentie bij te wonen. Een pre-conferentie voor de cacaotelers, met andere woorden voor de boeren die op de plantages werken. Het leek ons interessant om te horen waarmee boeren geconfronteerd worden en dit zonder druk van internationale spelers wanneer ze het woord te nemen. Zeker als we een duurzame cacaoketen willen.

De Horval-delegatie bereidde samen met het FNV, Force Ouvrière, het ACV en de leden van het Voice  netwerk de conferentie voor en overlegden hoe ze op andere plenaire zittingen tijdens de conferentie hun stem konden laten horen. Ook de industrie verwachtte zich niet aan deze invalshoek. Meestal krijgen zij vragen van de vakbondsvertegenwoordigers binnen de overlegorganen en niet op publieke fora.

’s Avonds nemen we deel aan een event om een netwerk te creëren voor vrouwen in de “chocoladewereld”.