Wereld cacaoconferentie III/dag 2

Vandaag gaat de conferentie over in 3 werkgroepen. Onze delegatie verdeeld zich om een maximum inbreng te geven en om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Er zijn veel problemen om een duurzame cacaoketen te hebben. Enkele zijn:

Kinderarbeid: ondanks de vele inspanningen tonen de laatste studies aan dat er de laatste jaren maar liefst een stijging van 21% is!

Vrouwen krijgen geen economische erkenning bij het telen van cacao. In de meeste gevallen hebben ze weinig scholing genoten tijdens hun jeugd omdat ze voor hun jongere familieleden dienden te zorgen. Wanneer ze volwassen zijn, mogen ze de producten die hun man oogst, verwerken maar uiteindelijk hebben ze maar weinig rechten.

Jongeren: Zij gaan op zoek naar werk in de steden en ontvluchten het platteland. Zij willen geen hard werk leveren voor een lage prijs voor hun cacaoteelt.

Klimaatverandering: de oogst verbrand door de opwarming van de aarde, ziektes teisteren de plantages.

Geen wegen, geen toegang tot gezondheidszorg, geen degelijk onderwijssysteem.

Om al deze problemen te takkelen en alle initiatieven te bundelen stelt de groep van vakbonden en ngo’s voor om een duurzaamheidsfonds op te zetten.

’s Avonds nemen we deel aan een voorstelling om meer informatie te krijgen achter het label UTZ en haar initiatieven om kinderarbeid tegen te gaan.