wereld cacaoconferentie III/dag 3

Op dag 3 presenteert Friedl Hütz-Adams zijn paper over een duurzaamheidsfonds in een panel. Dit is de fundamentele eis van de vakbonden op dit forum.

Friedl werkt voor een Duitse ngo Südwind die ook deel uitmaakt van het Voice netwerk. Andere deelnemers aan het panel zijn oa Sabine Nafziger,  van de Europese werkgeversfederatie Caobisco en Dick De Graaf, voorzitter cacaostuurgroep Effat.

In de namiddag wordt de slotverklaring van de conferentie voorgelezen. Het begon allemaal in 2012 waar op de eerste wereld cacao conferentie de verklaring van Abidjan werd ondertekend. Hierbij gingen alle stakeholders een engagement aan om een duurzame cacaoketen op te bouwen. In 2014 ging dit nog een stap verder door de cacaotelers er bij te betrekken door boerenorganisaties op te zetten en door initiatieven van Public Privat Partnerships. Ondanks alle initiatieven die we op deze conferentie gehoord hebben, zijn er nog vele uitdagingen. Ons voorstel van een duurzaamheidsfonds kan hier een oplossing voor zijn.