President Biden, unblock Cuba now!

Half juni was president Biden in Brussel, amper 10 dagen voor de Algemene Vergadering van de VN voor de 29ste keer met een grote meerderheid de VS-blokkade tegen Cuba heeft veroordeeld. Maar 100 dagen na zijn eedaflegging is het duidelijk, voor president Biden is de opheffing van de blokkade geen prioriteit. Dat is onaanvaardbaar.

Alhoewel president Biden een herziening van de VS-houding tegenover Cuba heeft beloofd, staan de relaties met Cuba niet hoog op zijn agenda. Nochtans stond hij in 2016 als vicepresident achter Barack Obama die de banden met Cuba gedeeltelijk normaliseerde. De Trump-administratie draaide de klok volledig terug en zette Cuba op de lijst van landen die het terrorisme steunen. Wat weerhoudt president Biden er nu van om als eerste stap alle verstrengde sanctiemaatregelen van zijn voorganger Trump onmiddellijk ongedaan te maken!!!

De economische en financiële blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba duurt nu al meer dan 60 jaar. Deze wurggreep is de belangrijkste belemmering voor de ontwikkeling van het land. Ondanks internationale oproepen heeft de VS onder de huidige coronapandemie de blokkade niet versoepeld. Het eerste slachtoffer is de Cubaanse bevolking die geconfronteerd wordt met schaarste in de winkelrekken. De Cubanen hebben geen boodschap aan goede intenties, enkel aan daden. Zij vragen vrije toegang tot de internationale markten.

Wij vragen dat president Biden van zijn presidentiële macht gebruik maakt om met één pennentrek

  • de geldtransfers van Cubaanse VS-burgers naar hun familie en kennissen op het eiland te versoepelen ;
  • de VS-burgers toe te laten om zonder beperkingen naar Cuba te reizen ;
  • de oliebevoorrading van Cuba niet te verstoren ;
  • economische handel en samenwerking tussen beide landen te versoepelen.

Verder vragen we dat president Biden in het Congres onmiddellijk werk maakt van

  • het schrappen van Cuba als land dat het terrorisme steunt ;
  • de opheffing van de blokkade tegen Cuba.

 

Ter gelegenheid van het bezoek van president Biden aan Brussel vond er op zaterdag 12 juni een fietsactie plaats om onze eisen uit te dragen.