Eerlijke concurrentie in de Europese en mondiale suikermarkt?

Jaarlijks stuurt ABVV HORVAL een delegatie naar de conferentie van de suikerindustrie, georganiseerd door EFFAT (Europese vakbondsfederatie voor de voedingssector, landbouw en toerisme) en door CEFS (Europees Comité voor de suikerfabrikanten). ABVV HORVAL is immers sterk syndicaal vertegenwoordigd in de twee groepen suikerfabrieken die België momenteel nog telt: de groep Tiense Suikerraffinaderij die deel uitmaakt van de Duitse groep Südzucker en de groep Iscal Sugar.

Dit jaar bestond de delegatie uit Tangui Cornu, covoorzitter en verantwoordelijke voor de voedingsnijverheid, Grégory Plateau van afdeling Wallonië-Picardië waar de suikerraffinaderij ISCAL SUGAR gevestigd is, Philippe HUBIN, hoofddelegee van de site Wanze van de groep Tiense Suikerraffinaderij, en Charlotte HAUTEKEUR, medewerkster van de studiedienst.

Het einde van de quotas, en wat dan?

Opnieuw stond het heikel punt ‘de niet-verlenging van het Europees suikerquotasysteem na 2017’ op de agenda. Hoewel het quotasysteem de omvang van de suikerproductie in Europa regelde en dit een vaste marktprijs opleverde voor de Europese suikerproducenten die twee keer zo hoog is dan de wereldmarktprijs, hebben de Europese beleidsmakers definitief gekozen voor verdere liberalisering van de suikersector.

Met de keuze voor liberalisering, kiest de Europese Unie om zich niet langer defensief op te stellen, terwijl de grootste suikerproducenten ter wereld genieten van overheidssteun. Brazilië subsidieert fors de uitbreiding en de verjonging van de suikerrietproductie en investeert eveneens in de omzetting van suikerriet in ethanol. India subsidieert al een tijd de export van miljoenen ton rietsuiker en het biedt renteloze leningen aan. De Europese wetgeving betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden en op gebied van milieu, pesticiden en voedselveiligheid is strenger dan die van onze concurrenten. Het is aan Europa om dezelfde voorwaarden op te leggen aan de landen die exporteren naar Europa.

Sinds de aankondiging van de hervormingsplannen is de Europese suikerprijs sterk gedaald. In januari 2013 bedroeg de gemiddelde EU-prijs nog 738 euro per ton, in november 2015 was de EU-prijs al gezakt naar 423 euro per ton. De Europese Commissie voorziet dat de Europese suikerprijs vanaf 2017 zou dalen tot 408 euro per ton suiker. Als dit effectief zo is, zijn we niet meer zo ver af van de wereldmarktprijs die sinds 2012 op het niveau van 400 euro per ton suiker is.

Rekening houdend met het feit dat de Europese suikerprijs nu al op haar laagste niveau is in tien jaar, bestaat er een groot risico op banenverlies en fabriekssluitingen. Daarom is het belangrijk dat de Europese Commissie nadenkt op welke manier een stabiele en rendabele bietenteelt, -productie en -verwerking gewaarborgd kan worden na 2017.