Tegen onderaanneming

Op 23 mei heeft USTABH (de vakbond voor de voeding- en drankensector uit Honduras) 2 workshops georganiseerd om de werknemers uit de drankensector te sensibiliseren over de nadelige effecten van onderaanneming. USTABH maakt deel uit van Stibys.

De afgelopen vier jaar is onderaanneming in Honduras flink toegenomen in verschillende economische sectoren. Dit houdt nauw verband met een gebrek aan institutionnaliteit  en de dictatoriale drift die in het land heerst.

“Wanneer men van bovenaf de wetten niet respecteert, denken de werkgevers dat het geoorloofd is om te doen wat ze willen”, zegt Carlos H. Reyes, voorzitter van de vakbond uit de drankenindustrie en aanverwante sectoren (Stibys).

Twee vormen van onderaanneming hebben de grootste impact op de sector.

Ten eerste wordt er een beroep gedaan op onderaannemingsbedrijven die goedkope en precaire arbeidskrachten leveren die vaak geen rechten hebben.

“Het is ongelofelijk om te zien hoe Cervecería Hondureña (AB InBev), Embotelladora La Reyna (CBC | PepsiCo) en Embotelladora de Sula (Emsula | PepsiCo)  alle drie ongeveer 1200 personen te werk stellen via een twintigtal onderaannemingsbedrijven”, betreurt Reyes.

Ten tweede is er een onderaanneming via supermarkten en depots, die de producten aan belachelijk lage prijzen ontvangen en ze doorverkopen, wat uiteraard zorgt voor oneerlijke concurrentie.

“Deze dynamiek is de laatste jaren nog erger geworden en de grootste klanten worden afgesnoept, waar zich georganiseerde en vaste werknemers bevinden. Supermarkten worden de bondgenoten van de bedrijven en de verdelers. Ze hebben zelfs hun eigen vrachtwagens voor de levering. We kunnen dit niet langer tolereren”, waarschuwt de vakbondsleider.

Gelet op deze situatie heeft Stibys een beroep gedaan op de arbeidsinspectie en vroeg om elk akkoord tussen de bedrijven, de onderaannemingsinstituten, de supermarkten en de depots illegaal te verklaren.

Bewustmaking rond onderaanneming

De workshops vonden plaats in de steden Tegucigalpa en San Pedro Sula. Tientallen werknemers van Cervecería Hondureña, Embotelladora La Reyna en Embotelladora de Sula, aangesloten bij Stibys en Sitraemsula, namen hieraan deel.

Ook werknemers van Licorera Los Ángeles en Destilería El Buen Gusto namen hieraan deel.

Stibys en Ustabh zullen binnenkort nog andere workshops organiseren in Choluteca, La Ceiba, Sabá en Copán.

“We willen het publiek bewust maken rond de gevaren van onderaanneming voor de syndicalisatie. De bedrijven willen raken aan de vrijheid van vereniging en de collectieve onderhandeling ondermijnen”, verklaart Reyes.

“De werknemers moeten zich hiervan bewust zijn en moeten klaar zijn om op te komen voor hun rechten. We moeten al deze jobs in onderaanneming terugwinnen evenals alle klanten die uit de circuits werden gehaald”, concludeert hij.