Het verhaal van de Zuid-Afrikaanse landarbeiders van Robertson Winery die 14 weken in staking gingen.

De getuigenis werd ons gebracht door Trevor Christians en Karel Swart, Algemeen Secretaris en Voorzitter van de Zuid-Afrikaanse vakbond CSAAWU. Het verhaal van de 200 stakers die zich verzetten tegen de onleefbare lonen en slechte werkomstandigheden op de Zuid-Afrikaanse wijnboerderijen.

De taak van de vakbond gaat verder dan enkel de werknemers te organiseren. Ganse gezinnen wonen en werken op de wijngaarden. Samen met de vakbond strijden zij om basisbehoeften zoals drinkbaar water, toegang tot land, voedselzekerheid, etc.  De geïmmigreerde werknemers zijn nog slechter af. Dikwijls krijgen zij hun loon of overuren niet uitbetaald. Indien zij durven op te komen voor hun rechten worden ze aangegeven en het land uitgezet. Ook deze mensen die hard op zoek zijn naar een beter leven, komen vaak bedrogen uit. De vakbond stelt dan ook alles in het werk om hen bij te staan geldige verblijfspapieren te verkrijgen zodat zij erkend worden als een volwaardig werknemer.

In vele gevallen werken de druivenplukkers nog onder arbeids – en loonsvoorwaarden zoals die bestonden tijdens het Apartheidsregime! Vrijheid van vereniging is nog steeds geen recht dat landarbeiders in de praktijk kunnen genieten: vakbonden worden bewust geweerd door de werkgeven en vakbondsleden krijgen te maken met intimidatie. Racisme, discriminatie en geweld vanwege de werkgever komen nog steeds veel voor en de lonen zijn meestal zo laag dat mensen nauwelijks kunnen overleven. Honger, schulden, armoede en uitzichtloosheid blijven daarom het leven van veel landarbeiders bepalen.

Dit was één van de vele redenen waarvoor de werknemers van Robertson Winery in staking gingen! Geen loon, enkel solidariteit uit de stakerskas zoals bv. een voedselmand en melk voor de kinderen. De internationale voedingsvakbond IUF ondersteunde de staking door een financiële bijdrage en een e-mail campagne op te zetten naar de werkgever toe. Ook FOS, die CSAAWU als partner heeft, droeg deze campagne uit en riep op tot solidariteit met de stakende arbeiders.

Dankzij de internationale druk werd er een akkoord bereikt waaronder:

8% loonsverhoging (retroactief tot begin staking)

Een volledige eindejaarspremie

Geen represailles tegen de stakers

Internationale solidariteit loont! De strijd van CSAAWU en haar leden gaat verder, dit was slechts het begin!