Staking bij Mondelez

Internationale mobilisatie: de werknemers zijn het beu om als citroenen te worden uitgeknepen

Tijdens een syndicale actieweek van 27 tot 31 maart toonden de leden van IUF (Internationaal vakverbond van werknemers uit de voedingssector) overal ter wereld hun vastberadenheid om op te komen voor vaste en duurzame banen bij voedingsgigant MONDELEZ. Niet alleen België voerde acties, maar ook nog een tiental andere landen zoals Australië, Oostenrijk, Frankrijk, Korea, Litouwen, Noorwegen, Pakistan, Polen en de Verenigde Staten. Op maandag 27 maart gaven alle vakorganisaties die aangesloten zijn bij IUF, zowel in België als in andere landen waar de multinational MONDELEZ gevestigd is, een sterk en overduidelijk signaal.

In België organiseerde ABVV HORVAL in gemeenschappelijk front een stakingsactie bij de Belgische vestigingen van Mondelez in Herentals, Mechelen en Namen, samen met de andere organisaties in het bedrijf. De vakbonden eisten meer werkzekerheid, een concrete en duurzame toekomstvisie met meer respect voor de werknemers. “Want Mondelez is een geldmonster geworden die er enkel op uit is om haar aandeelhouders te behagen; het stijgend aantal dividenden verhoogt de druk en de bestaansonzekerheid op de arbeidsmarkt,” benadrukt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV HORVAL Kempen/Limburg. Bovendien herinnerde ze eraan dat de staking kadert in een wereldwijde actieweek van IUF  tegen de houding van de multinational tegenover haar werknemers wereldwijd.

Kalm, maar vastberaden

Kalm en vastberaden, dat was de sfeer maandag tijdens de stakingsactie op de Mondelez site in Herentals. Om 1 uur ’s nachts gingen de boeken toe en verzamelden de werknemers aan de hoofdingang van de koekjesfabriek. Tot 22 uur maandagavond werd er verbroederd en actie gevoerd tegen de schandelijke praktijken van Mondelez. Alle zetels van de groep MONDELEZ voerden actie, te HERENTALS, die koekjes produceert (LU, HEUDEBERT,…), te RHISNES (NAMEN), die smeerkaas produceert (PHILADELPHIA), maar ook in de hoofdzetel te MECHELEN.  De werknemers hopen dat  de directie dit ziet als een sterk signaal.

Want boos zijn ze in Herentals, Rhisnes en Mechelen wel. Sinds de oprichting van Mondelez – uit het oude Kraft Foods – in 2012 gedraagt het concern zich als een bank die enkel uit is op winstmaximalisatie en geen respect meer heeft voor de werknemers. Zij worden continu geconfronteerd met herstructureringen en steeds meer uitbestedingen. Het lijken wel solden! Het bedrijf heeft geen greintje respect meer voor zijn werknemers die voortdurend als citroenen worden uitgeknepen. De werknemers worden in de uitverkoop gezet bij Mondelez!

Uitbesteding

Op de site in Herentals heeft de directie pas aangekondigd dat een aantal “nevenactiviteiten” zullen worden uitbesteed. Concreet gaat het nu om de portiers en de schoonmaaksters, maar ook de mecaniciens en techniekers vrezen op termijn voor hun job. “Uit ervaring weet ik hoe zo’n uitbesteding werkt,” verduidelijkt Nicole Houbrechts. “Eerst gaat het om kleine zaken, maar al snel dringt het systeem door tot diep in de bedrijfscultuur. Het is als een olievlek die langzaam uitbreidt”

Uitbesteding is niet enkel problematisch voor de vaste werknemers van Mondelez. Uitbestedingsfirma’s  kennen immers geen vakbondsvertegenwoordiging. “We hebben daar geen delegees als gesprekspartners voor de onderaannemingsbedrijven,” benadrukt Nicole Houbrechts. “De rechten van de werknemers in die firma’s kunnen we dan ook niet verdedigen. Zij werken vaak onder slechtere arbeidsvoorwaarden dan de vaste werknemers.”

Internationale actie

Niet enkel de directie van de Belgische vestigingen van Mondelez was tijdens de actie van IUF kop van jut. Ook de hoofdzetel in de Verenigde Staten moest het ontgelden. De lokale directies hebben weinig beslissingsrecht, dat beseffen de bonden en de werknemers maar al te goed. Omdat Mondelez een internationaal concern is, wordt het leeuwendeel van de beslissingen immers in de VS genomen. En in die ivoren toren zijn de vertegenwoordigers van het grootkapitaal de voeling met de werknemers op het terrein volledig kwijt!

Samen met IUF eist ABVV HORVAL dan ook duidelijkheid voor de toekomst. De directie van Mondelez moet een strategisch plan opstellen waarbij respect voor de werknemers centraal staat. Er mogen in de toekomst geen jobs meer verloren gaan, werkzekerheid is een vereiste! De vakbonden moeten betrokken worden bij de heroriënteringen van het bedrijf die een impact zullen hebben op de werknemers. De actie bij MONDELEZ toont aan dat de werknemers nood hebben aan sterke vakbonden, niet alleen in België, maar ook op Europees en internationaal niveau. Voor de werknemers is het een noodzaak dat de bonden zich versterken en coördineren. Het enige antwoord dat de arbeidswereld kan bieden op het mondiale kapitalisme bestaat uit een KRACHTIGE INTERNATIONALE SYNDICALE ORGANISATIE.