Malawi

ABVV HORVAL Antwerpen ondertekende in oktober 2013 een samenwerkings-overeenkomst met HFPCWU (Hotel, Food Processing and Catering Workers Union). Na 10 jaar ondersteuning door ABVV HORVAL Federaal samen met het ABVV Federaal diende die bestaande financiële samenwerking met de hotelvakbond van Malawi te worden afgebouwd. De Belgische overheid besliste immers in 2006 dat Malawi geen prioriteit in het zuiden meer was en dat de overheid geen middelen meer ter beschikking stelde. Het project werd gefinancierd met 15% eigen middelen en 85% vanuit de overheid, via de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Het ABVV werd dus verplicht om een exit-strategie te ontwikkelen.

De Antwerpse HORVAL afdeling die jarenlang middelen had ingezet in het project Malawi, besloot om Shakespeare Sesani en zijn team van 3 propagandisten verder logistiek te blijven ondersteunen, en dit los van het initiële project.

Met de steun van ABVV HORVAL is de hotelvakbond in Malawi erin geslaagd om meer bedrijven te organiseren, de delegees meer trainingen te geven in arbeidsrecht, ledenwerving, HIV/AIDS, assertiviteit en onderhandelingstechnieken. Dit heeft hen sterker gemaakt tegenover de patroon.

Zo voerden ze bijvoorbeeld campagne met de slogan: “UNITED WE BARGAIN, DIVIDED WE BEG!”

Ook hebben zij mee geëist dat het minimumloon begin januari 2014 werd opgetrokken van 317 kwacha naar 551 kwacha per dag (1€ = 545 kwacha).

Gedurende de projectperiode (2003-2013) zijn zij erin geslaagd om hun ledenaantal te vertienvoudigen en 2 extra kantoren te openen. Een team van 4 personen staat voor alles in: de bemanning van de kantoren, het oplossen van geschillen in het ganse land, het organiseren van werknemers en het innen van de ledenbijdragen.

Om de opvolging van de ledenbijdragen te vergemakkelijken heeft ABVV HORVAL Antwerpen voor elke medewerker van HFPCWU een laptop en een printer aangekocht en zijn zij aan het bekijken om een speciaal programma hiervoor te installeren. De ledenbijdragen worden betaald via het check-off systeem waarbij er bij de werknemer 1% vakbondsbijdrage van zijn loon wordt afgehouden. Het is dus geen vast maandelijks bedrag zoals bij ons.

HFPCWU beschikt echter niet over eigen vervoer om onderhandelingen te voeren in ver afgelegen lodges en hotels. Slechte wegen en een niet-georganiseerd openbaar vervoersnet zorgen er voor dat de propagandisten soms heel lange afstanden moeten lopen om werknemers in hun problemen bij te staan.

ABVV HORVAL Antwerpen bekijkt nu een piste hoe ze hen hierin kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld brommertjes en veiligheidskledij aan te kopen.

Hotel Food Processing and Catering Workers Union moet dus nog op vele vlakken strijd leveren.

Bezoek hun website op: www.hotelsunionmalawi.org