The day after… Flexijobs, de strijd tegen de sociale dumping gaat verder…

Het blijft uiteraard een spijtige zaak dat het grondwettelijk hof de sociale dumping faciliteert, minstens legaliseert.

Dat de werkgevers na gisteren bijna euforisch zijn, zou hen wel eens zuur kunnen opbreken.  Zij hebben nu hun LASTENVERLAGING gekregen en dienen het hier maar mee te redden en stoppen met zwartwerk!  Nu moet de horeca geen uitvluchten meer zoeken dat ze geen compensaties heeft gekregen!   Aangezien het systeem van flexi-jobs een enorm succes is, dixit staatssecretaris De Backer, gaan we er van uit dat de klaagzang nu stopt.

Daarom roepen wij nu ook op dat de regering haar tolerantiebeleid ten opzichte van fraudeurs stopt en via doorgedreven controles zorgt dat deze sector zijn verplichtingen t.o.v. de RSZ en met betrekking tot het geregistreerd kassasysteem (GKS of “witte kassa”) nakomt.

Toeval wil dat deze kassa’s volgens een aantal werkgevers van uitzonderlijk slechte kwaliteit zijn want ze zijn vrij regelmatig defect. Dan kunnen er geen kassatickets worden afgeleverd en verschijnen plots handgeschreven rekeningen.  BTW-bonnetjes volgen evenwel niet….  Alleen kwatongen durven  natuurlijk beweren dat deze horecaondernemingen opnieuw in het “zwart” bezig zijn….

Uiteraard zullen wij, ABVV – Horval, onze leden blijven verdedigen en zullen wij wanneer we misbruiken of discriminaties vaststellen door of met flexi-jobs werknemers, deze nu verder bekampen via de arbeidsrechtbanken.  Of hierdoor de gebruikers van flexi-jobs na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof op beide oren kunnen slapen blijft een open vraag…

Samen met de andere vakbonden zullen wij ons in de komende weken beraden over doelgerichte acties die mogelijks verder zullen gaan dan de Horeca-sector, aangezien het nog steeds de bedoeling is van de regering om dit systeem verder uit te breiden.  ABVV-Horval werkt aan een “zwarte lijst” met restaurants, die een slecht werkend kassasysteem (witte kassa) hebben of die misbruik maken van de flexi-jobs, die ten gepaste tijde openbaar zal worden gemaakt.