Terug aan het werk: “Als alleenstaande moeder had ik geen andere keuze”
De horecasector was de eerste die in lockdown ging door het coronavirus. Meer dan 90% van de werknemers vielen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De week van 20 april gingen de drive-ins van de fastfoodrestaurants opnieuw open waardoor sommige werknemers opnieuw aan het werk konden. Zo ook Anne-Catherine Coulon, delegee van ABVV Horval. Zij geeft ons hieronder meer uitleg.
Ik heb ervoor gekozen om opnieuw aan het werk te gaan om financiële redenen. Normaal verdien ik 1.119 euro bruto voor 20 werkuren per week (er bestaan alleen maar halftijdse contracten in mijn bedrijf). Tijdelijke werkloosheid bedraagt 70% van het brutoloon, als je de bedrijfsvoorheffing ervan aftrekt hou ik maar 524,90 euro netto per maand over. Ik moet de huur betalen, de lasten, de elektriciteit,… Ik heb ook een kind van 19 jaar ten laste dat nog een jaar moet studeren. Ik heb van mijn spaargeld moeten leven… Deze situatie kon niet blijven duren. Als alleenstaande moeder had ik geen andere keuze, ik moest terug aan het werk. Zij die ervoor gekozen hebben om niet opnieuw aan de slag te gaan, hebben het geluk om te kunnen terugvallen op twee lonen…
Wat zijn de voorwaarden voor de werkhervatting? Worden de gezondheidsmaatregelen gerespecteerd?
Op de werkplek dient er een volledige procedure nageleefd te worden : 1,5 meter afstand, elkaar niet kruisen, handschoenen en een masker dragen, regelmatig de handen wassen, regelmatig desinfecteren, en tot slot je temperatuur laten meten door de kaderleden. Als een werknemer twee keer meer dan 37,8 graden koorts heeft, moet hij terug naar huis. Als er corona wordt vastgesteld dan sluit het restaurant voor twee weken. Dat is gebeurd in een restaurant in het gewest Luxemburg. Ondanks alles voel ik me maar half beschermd; dit is een zeer besmettelijk virus. Wat moet de prioriteit zijn bij de heropening? De gezondheid en de veiligheid van de werknemers, ook al denken de bazen alleen maar aan hun omzetcijfer. Als delegees van ABVV Horval zullen we alle nodige maatregelen treffen om de werknemers te beschermen.
Wat zijn jouw eisen voor de regering?
Rekening houden met de werknemers en hen opnieuw naar waarde schatten. Kwaliteitsvolle contracten en een degelijk loon zijn noodzakelijk. Ik herhaal nog eens onze strijd voor een minimumloon van 14 euro per uur, want momenteel bedraagt dit in mijn sector slechts 12,22 euro bij aanvang. Na 17 jaar dienst in dit restaurant verdien ik slechts 13,99 euro bruto, en dit na een verhoging in januari van dit jaar. Tot slot een leefbare werkloosheidsuitkering in dergelijke situaties, bijvoorbeeld gesteund met premies, want voor de meeste werknemers uit de sector kon de werkloosheidsuitkering niet aan hun essentiële noden voldoen.
Welke lessen moeten we trekken uit deze crisis?
Wie heeft ons gesteund in deze moeilijke periode? De sociale zekerheid. Ik ga gebruik maken van de crisis om mensen te mobiliseren, om te herinneren aan het belang van onze grootste overwinning, de sociale zekerheid!