AB InBev legt de linkse vakbonden het zwijgen op

Met man en macht verzet AB InBev zich overal ter wereld tegen de werknemers van haar fabrieken die willen opkomen voor hun rechten en hun veiligheid willen waarborgen. ABVV Horval hekelt de algemene strategie van deze biergigant en de manier waarop ze de linkse vakbonden het zwijgen oplegt die zich wél durven verzetten.

Sinds het begin van de pandemie heeft AB inBev haar werknemers in België in gevaar gebracht door bij de pakken te blijven zitten, óndanks de talrijke aanmaningen van het personeel. Er ontstond zelfs een coronaviruscluster op de site van Jupille. Daarop volgden een hele reeks vakbondsacties en het werk werd neergelegd. Bij wijze van vergelding werden de werknemers geïntimideerd en bedreigd door de directie van de site die een beroep deed op gerechtsdeurwaarders.

Onlangs kondigde AB InBev ook aan dat er tientallen banen zouden geschrapt worden op de site van Jupille. De brouwerij dreigt ermee om de productie van Stella Artois over te dragen naar de Verenigde Staten, o.a. door de vele werkonderbrekingen op de site.

Het is eigenlijk niets nieuws dat de wereldwijde nummer één in de biersector zijn activiteiten verplaatst naar een plek waar de vakbonden veel minder sterk staan. Zo kan AB InBev de linkse vakbonden mijden! Dat zien we bijvoorbeeld in Latijns-Amerika, waar AB InBev meerdere fabrieken heeft. Zo sluit in Colombia een fabriek na 32 jaar haar deuren omdat het bedrijf de productie verhuist naar Panama.

In Latijns-Amerika gaat het er veel erger aan toe als bij ons. Het coronavirus heeft hier hard toegeslagen terwijl de toestand daarvoor al heel onstabiel was. De werknemers uit de fabrieken proberen – terecht – om hun gezondheid en hun job te beschermen. AB InBev laat zich echter van een zeer brutale kant zien en voert een gewelddadig en repressief beleid tegen de linkse vakbonden. Het bedrijf deinst er niet voor terug om de vakorganisaties tegen elkaar uit te spelen en om de vakbonden te steunen, of zelfs te versterken, die met hen willen samenwerken. Dat maakt deel uit van een algemene strategie om niet anti-syndicaal over te komen.

Met deze affiche wil ABVV Horval het autoritaire en gewelddadige gedrag van AB InBev hekelen.  Samen met onze kameraden uit Honduras, Colombia, El Salvador en Peru zullen we dit laten zien in de verschillende fabrieken van de groep wereldwijd. De strijd voor veiligere en rechtvaardigere arbeidsvoorwaarden en voor het behoud van de syndicale basisrechten gaat voort; overal ter wereld!