AB INBEV: “Wij blijven strijden tot het einde!”

Dominique Sagot werkt al 28 jaar bij AB InBev te Jupille. Sinds vorige donderdag is hij in staking om het recht van hem en zijn collega’s, om te werken in een veilige omgeving, te verdedigen. Ondanks zijn jarenlange dienst reageerde de biergigant met bedreigingen en een dwangsom van €3000, te betalen binnen de 24u.

Hoe heeft AB-InBev zijn werknemers beschermd sinds het begin van de pandemie?

Sinds het begin van de pandemie hadden we besmettingen op de logistieke afdeling. We waren niet goed beschermd. Eerst hadden we geen maskers, nadien kregen we er slechts één per week. We vroegen hen om de bureaus te desinfecteren en ons één masker per dag te geven. Dat is gebeurd, maar er zijn nog heel veel tekorten… Zo zijn bijvoorbeeld de kleedkamers nog nooit gedesinfecteerd.

Meer recent zijn er 11 personen van de logistieke afdeling besmet geraakt. Wat is er gebeurd?

Eind augustus werd een uitbraak van het coronavirus op de logistieke afdeling ontdekt. De directie is niet onmiddellijk met de contact tracing begonnen, ondanks de verzoeken van de werknemersvertegenwoordiging. 11 personen raakten besmet, waarvan één iemand in coma ligt. Als de directie de personen die in contact waren gekomen met zij die positief hebben getest verplicht hadden om thuis te blijven, zouden we nu niet hier beland zijn. De reactie kwam te traag. Het duurde een week vooraleer iedereen getest was. Tot op vandaag, meer dan een week na mijn onderzoek, heb ik van mijn werkgever nog steeds geen resultaten ontvangen.

Waarom heb je besloten om te gaan staken?

De HR-directie en de preventieadviseur zijn er niet in geslaagd de crisis aan te pakken. Ze probeerden alles in de doofpot te steken, want als de logistiek stilvalt, valt de hele fabriek stil. Wij vragen een grondig onderzoek en een analyse. Er dienen organisatorische en sanitaire maatregelen te worden genomen zodat we in de toekomst een situatie als deze kunnen vermijden. Bovendien eisen we dat de twee personen die verantwoordelijk zijn voor onze veiligheid overgeplaatst worden naar een andere site omdat ze hun verantwoordelijkheid niet namen.

Hoe reageerde de directie?

De directie probeert ons te intimideren. Ze sturen deurwaarders vergezeld door lijfwachten naar het piket. Wanneer we het bedrijf binnen gaan volgen ze ons. De werknemers ontvangen elke dag sms'en van de directie of ze worden opgebeld. Er wordt gedreigd met ontslag of met het niet verlengen van de tijdelijke contracten. De laatste dagen worden de bedreigingen opgedreven. Gisteren stond er een deurwaarder voor mijn deur met een bevelschrift: Ik moet €3035 betalen, binnen de 24u. Ik was niet thuis en mijn vrouw belde mij in tranen op. Zij werkt niet meer en wij hebben het niet gemakkelijk… Wij gaan hiertegen in verzet met behulp van de advocaat van het ABVV. Ik word ervan beschuldigd mijn collega’s te verhinderen aan het werk te gaan. Dit is niet waar. De werknemers staken uit vrije wil, wij verplichten niemand om ons te volgen. Integendeel, het is de directie die de mensen wil verplichten aan het werk te gaan terwijl staken een recht is!

Voel je je goed vertegenwoordigd door ABVV Horval?

Absoluut. Wij vormen een goede ploeg en worden goed ondersteund door onze gewestelijke secretaris. In tegenstelling tot ons tonen de ‘groenen’ geen solidariteit met de besmette werknemers. Ze zetten de mensen onder druk om te blijven werken en verspreiden, aan de vooravond van de sociale verkiezingen, valse informatie. Ze beweren dat wij de onderhandelingstafel hebben verlaten. Dat is fout!

Al 12 jaar ben ik Horval-delegee. Ik ben fier om mijn collega’s te vertegenwoordigen en te vechten voor hun gezondheid en veiligheid. Dit is meer dan een legitieme strijd die we tot het einde zullen voeren!