Een weergaloze staking bij Coca-Cola

Op 18, 19 en 20 december voerden onze kameraden van Coca-Cola een staking als antwoord op de aankondiging van de drankengigant dat er 132 banen geschrapt worden door de sluiting van twee depots in Hasselt en Heppignies.

Dit is de… 27e herstructurering in minder dan 20 jaar! De directie wil een nieuwe juridische en technische entiteit oprichten, genaamd “Vending for the future” (verkopen voor de toekomst) waar de werknemers een lager loon zouden verdienen en minder loonvoordelen zouden hebben. De staking vond plaats op de sites van Antwerpen, Gent, Chaudfontaine, Hasselt en Heppignies. “Dit is de eerste keer sinds mijn aantreden, dus in 28 jaar tijd, dat ik zo’n solidariteitsbeweging zie”, zegt Bjorn Desmet, gewestelijk secretaris van ABVV Horval voor Oost-Vlaanderen. De eis van de ABVV Horval-delegees: werkgarantie die deze naam waardig is.

De onderhandelingen werden hervat op 15 januari. Onze kameraden onderhandelen over een solide sociaal plan voor de werknemers die ontslagen zullen worden. Volgens Bjorn is “deze herstructurering symbolisch heel belangrijk. Vandaag is het Coca-Cola, morgen kan het Inbev zijn”. We geven niet op!