Integratie van werknemers met een handicap: Spa Monopole toont dat het kan!

Bij Spa Monopole bottelen dagelijks 402 arbeiders (501 werknemers in totaal) niet minder dan 2 tot 4 miljoen flessen Spa Reine, spuitwater en limonade. Ze “bottelen wat de natuur ons geeft”, vat de humanressourcesdirecteur samen.

Onder hen ook werknemers met een handicap die, volgens hun eigen collega’s, “even goed werken, misschien wel beter dan de anderen”. Dit jaar kreeg de onderneming een Cap 48-prijs als beloning voor haar beleid waarmee werknemers met een handicap worden geïntegreerd en in dienst worden gehouden.

Dit is het resultaat van het succesvolle werk dat ABVV Horval leverde met de directie: “Alles begon met een ontmoeting met de humanressourcesdirecteur, vertelt Francisco Barrera, adjunct-secretaris van ABVV Horval Verviers. Vervolgens bezochten we het bedrijf met iemand van Aviq (de Waalse overheidsdienst bevoegd inzake handicap) om te bepalen in welke functies men werknemers met een handicap zou kunnen inzetten. Maar Aviq heeft ons uiteindelijk eerder voorgesteld om te beginnen met oproepen tot kandidaten te lanceren waarbij er vermeld wordt dat personen met een handicap welkom waren. Dat werd gedaan. En indien er nog aanpassingen moeten aangebracht worden aan het apparaat, dan is dat voor later. Het is de bedoeling dat niemand er zich zelfs van bewust is.”

Inderdaad, vanaf nu vermelden alle jobaanbiedingen van Spa Monopole dat de kandidatuur van personen met een handicap zeer welkom is. “Soms zijn er aanpassingen nodig, soms hangt het er gewoon van af hoe je het bekijkt, legt Christophe Desloovere, humanressourcesdirecteur, uit. Wanneer er een arbeidsovereenkomst werd getekend met een medewerker, en er overkomt hem of haar iets in zijn of haar beroepsleven of privéleven, dan moeten we er alles aan doen om de arbeidsrelatie met hem of haar te kunnen behouden. Maar we moeten de mensen ook een zetje kunnen geven: zo bleef een stagiaire met een handicap 6 maanden bij ons en kreeg hij nadien een contract van onbepaalde duur; anderen staan in onze aanwervingsreserve.” “Er zijn ook mensen met een contract van onbepaalde duur, vult Francisco Barrera aan. En dit is geen alleenstaand geval: dit project wordt ook in andere ondernemingen gesteund.”

Deze strijd voor personen met een handicap nam in omvang toe wanneer ABVV Horval vaststelde dat heel wat ondernemingen een groot deel van hun personeel ontsloegen … om nadien diezelfde taken uit te besteden aan beschutte werkplaatsen! ABVV Horval eiste dus in de volledige sector van de voedingsnijverheid dat werknemers met een handicap zouden geïntegreerd worden die rechtstreeks in de ondernemingen kunnen werken. Het positieve voorbeeld van Spa Monopole moet nu verder ontwikkeld en uitgebreid worden naar andere ondernemingen: ABVV Horval zal hiervoor initiatieven blijven nemen.