Kerstgeschenk bij Galler: De chocolatier oefent druk uit op de werknemers zodat ze afzien van hun eindejaarspremie!

BERICHT VAN 24/11/20

Het bedrijf Galler oefent druk uit op de werknemers om hen individueel een overeenkomst te laten tekenen om afstand te doen van hun eindejaarspremie. Het voorwendsel: ze moeten zich solidair tonen met het bedrijf als compensatie voor het verlies dat de onderneming geleden heeft door de coronacrisis.

Hoe durft een bedrijf dat beweert bekommerd te zijn over het welzijn van de werknemers, met een omzetcijfer van 30 miljoen euro in 2019, aan werknemers te vragen die 1.500 euro/maand verdienen, waaronder eenoudergezinnen met meerdere kinderen, om afstand te doen van hun 13e maand terwijl ze daarop rekenen om hun facturen te betalen? De betaling van de eindejaarspremie is een verplichting uit de sectorcao. Het is ontoelaatbaar dat de werknemers onder druk gezet worden om daar afstand van te doen!

Wat is er concreet gebeurd?

Met de feestdagen voor de deur heeft de directie een individuele e-mail gestuurd naar de werknemers en lapte daarbij alle regels van sociaal overleg in het bedrijf aan haar laars. In die e-mail maakt de directie zich schuldig aan emotionele chantage en zadelt ze de werknemers op met een schuldgevoel door de kaart van “solidariteit” te trekken: “Solidair zijn, op een moment als dit, is een MUST”. Ze stelt voor om afstand te doen van de eindejaarspremie en om eventueel prioritair een bonus te geven aan diegenen die afstand zouden doen van hun premie, zodra het bedrijf de Covid-crisis heeft bezworen. De chantage in de e-mail waarbij er gedreigd wordt met banenverlies is flagrant, aangezien er wordt gesteld dat deze maatregel kan “vermijden dat er mensen op straat worden gezet”…

De financiële gezondheid van Galler is niet in gevaar!

Het bedrijf bevindt zich niet in financiële moeilijkheden; als dat zo zou zijn, zouden de werknemers de eersten geweest zijn om een geste te doen om de jobs van hun collega’s te redden. Covid is een voorbijgaand probleem en brengt het voortbestaan van het bedrijf niet in het gedrang. Galler beschikt trouwens over aanzienlijke financiële reserves, maar wenst die te behouden om andere projecten te financieren. Een van de argumenten van de directie om haar voorstel te rechtvaardigen: de aandeelhouders hebben wat minder gekregen door de crisis, dus de werknemers moeten een geste doen. Maar zijn de portefeuilles dan even groot? Absoluut niet!

ABVV Horval is geschokt door het voorstel van Galler! “De eindejaarspremie is een verplichting voor het bedrijf en een recht voor de werknemers”, legt Patrick Rehan, gewestelijk secretaris van ABVV Horval Luik, uit. “Het voorstel van Galler is niets anders dan chantage waarbij men dreigt met banenverlies. ABVV Horval laat dit niet gebeuren!”