December = ecocheques in de groene sectoren!

In december ontvangen alle werknemers van de groene sectoren hun ecocheques. Hier zijn evenwel twee uitzonderingen op: in sommige bedrijven zijn er met de vakbond afspraken gemaakt om de ecocheques om te zetten naar een ander voordeel, bijvoorbeeld maaltijdcheques. Daarnaast vallen seizoenarbeiders niet onder de CAO en hebben ze daardoor geen recht op ecocheques.

 

Wanneer heb je recht op 250 euro in ecocheques?

Als werknemer in de groene sectoren (Paritair Comité 132, 144 of 145) heb je recht op ecocheques als je tussen juli van het voorgaande jaar en juni van het lopende jaar in de sector werkte. Werkte je de volledige periode, dan heb je recht op ecocheques ter waarde van 250 euro. Werkte je niet de volledige periode? Dan wordt dit in verhouding berekend.

Wat is een ecocheque?

De ecocheque is een netto-voordeel dat vakbonden en werkgevers onderhandelden om de koopkracht van de werknemers te versterken. Het is niet langer een papieren cheque, maar wordt opgeladen op een kaart die verstrekt wordt door één van de erkende bedrijven – zoals bij de maaltijdcheques.

Wat kan je kopen met ecocheques?

Ecocheques zijn bedoeld voor de aankoop van producten en diensten met een “ecologisch karakter”. Denk daarbij aan energievriendelijke electro, bio- en korte ketenproducten, fietsen, tuingereedschap, bomen en planten. Een volledige omschrijving vind je op de website van de Nationale Arbeidsraad via deze link.

 

Wat als je geen ecocheques kreeg?

De uitbetaling van de cheques is afgesproken op het niveau van de sector in het Paritair Comité. Ze worden aangekocht door het sociaal fonds waarna de werkgever ze bij het fonds koopt en ze uitbetaald aan de werknemers. Kreeg je ze niet? Neem zeker contact op via onze lokale afdelingen.

 

Zijn ecocheques een goede zaak?

Wij vinden het een goede zaak dat de aanschaf van milieuvriendelijke producten wordt gestimuleerd. Ook voor onze netto koopkracht is het beter om ecocheques te krijgen, dan er helemaal geen te krijgen. Maar we kunnen we niet naast de tendens kijken dat meer en meer lonen worden aangevuld met cheques en bonussen. Dit blijven netto-voordelen: je bouwt er geen extra rechten voor je pensioen mee op, ze worden niet meegerekend als je werkloos zou worden en onze Sociale Zekerheid en de overheid lopenbroodnodige inkomsten mis om de welvaart in ons land op peil te houden.

Als ABVV Horval geven wij nog altijd de voorkeur aan echte loonsverhogingen.