Sectoraal akkoord Tuinbouw – PC 145

Op enkele weken voor het nieuwe jaar zijn we erin geslaagd om een sectoraal akkoord te sluiten met de werkgevers van de tuinbouwsector. In dit sectoraal akkoord worden afspraken gemaakt voor de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de periode 2023-2024. Belangrijk in dit akkoord zijn de koopkrachtpremies waarbij we de werkgevers konden overtuigen om hogere bedragen dan destijds bij de coronapremies te betalen.

De onderhandelingen hierover waren niet evident. Temeer omdat de onderhandelingen bijzonder bemoeilijkt werden doordat de regering opnieuw de deur open zette voor flexi-jobs en dit ondanks een eerder akkoord in onze sector waarin we afspraken om dit statuut niet in te voeren. We konden echter niet verhinderen dat in de subsector Parken en Tuinen (PC 145.04) vanaf 1 januari flexi-jobs mogelijk zullen zijn – al geven wij ook op dit vlak de strijd niet op. Hieronder de grote lijnen van het sectoraal akkoord Tuinbouw 2023-2024 voor wat betreft de productiesectoren. De tekst over het akkoord voor Parken en Tuinen (PC 145.04) vind je via deze link.

 

Koopkrachtpremie

We vonden gehoor voor onze argumenten dat zoveel mogelijk werknemers van de tuinbouwsector recht moesten hebben op een koopkrachtpremie. In bedrijven waar er in 2022 winst is gemaakt, zullen de werknemers een premie van 250 euro krijgen via consumptiecheques. Kleine werkgevers zonder jaarrekening zullen een premie ter waarde van 200 euro moeten uitbetalen wanneer zij  vorig jaar winst maakten. Wanneer de winst de helft hoger ligt dan in 2021, hebben de werknemers recht op een premie van 400 euro. Neem bij onduidelijkheid en interpretatie van de kleine lettertjes, contact op met onze lokale afdeling.

 

Snellere indexering

Tot nog toe was er in de tuinbouwsector enkel in januari een indexering van de lonen en vergoedingen mogelijk. Naar aanleiding van stevige inflatie van de afgelopen periode, legden wij een aanpassing van het indexmechanisme op tafel. Met resultaat. Vanaf 2024 wordt een bijkomende indexering in juli mogelijk indien de inflatie oploopt en de gezondheidsindex met 3% wordt overschreden. Zo wordt de koopkracht sneller aangepast wanneer het leven duurder wordt door stijgende inflatie.

 

Ook een eindejaarspremie wanneer je zelf ontslag neemt

De eindejaarspremie in de tuinbouw was in oorsprong een zogenaamde getrouwheidspremie. Je kreeg deze enkel als je ‘trouw’ bleef aan de sector en niet zelf ontslag nam. Dit hebben we kunnen aanpassen. Een werknemer die vanaf januari 2024 ontslag neemt, heeft nu ook recht op zijn eindejaarspremie voor de gewerkte maanden.

 

Verbetering syndicale premie seizoenarbeiders

Seizoenarbeiders hebben vanaf januari 2024 recht op een syndicale premie van 12,08 euro voor elke 20 dagen tewerkstelling. Dit betekent dat de premie sneller kan worden toegekend: het minimum van 50 dagen tewerkstelling en de koppeling aan de eindejaarspremie vallen weg. Aangezien het aantal dagen dat een seizoenarbeider kan werken in de sector is opgetrokken, kan er nu ook een hogere premie worden uitbetaald.

 

Geen flexi-jobs in de productiesectoren van de tuinbouw

We hebben de vertegenwoordigers van de werkgevers in de productiesectoren van de tuinbouw aan hun woord kunnen houden: er komen geen flexi-jobs in de tuinbouw. In 2022 sloten wij een akkoord waarbij er een uitbreiding kwam van het aantal dagen dat een werknemer onder het statuut van seizoenarbeider kan werken (100 dagen) in ruil zouden er geen flexi-jobs komen in de sector. De regering respecteerde aanvankelijk dit akkoord, tot er bij de begrotingsopmaak plots toch weer sprake was van een invoering van flexi-jobs in de tuinbouw. Deze inbreuk in het sociaal overleg kwam erg ongelegen, maar we hebben de werkgevers toch aan hun gegeven woord kunnen houden.

 

Meer vorming

De ervaring van oudere werknemers zal meer ingezet kunnen worden voor vorming en coaching. Daarom voorzien we een extra dag vorming waarbij werknemers van 50 jaar en ouder die minstens 20 jaar in de sector werken een extra opleiding kunnen volgen om hun kennis en vaardigheden door te kunnen geven op de werkvloer.

 

Premie bij tijdskrediet

Werknemers die vanaf 1 januari 2024 in een landingsbaan met arbeidsduurvermindering van 1/5 stappen, zullen maandelijks een aanvullende premie ontvangen van 86,05 euro.

 

Verhoging fietsvergoeding

De fietsvergoeding wordt opgetrokken tot 0,27 euro per kilometer;

 

Geen gemeenschapsdienst in onze sector

Als paritair comité spreken wij ons uit tegen een eventuele toepassing van de gemeenschapsdienst in de landbouwsector. Dit soort maatregel draagt niet bij tot kwalitatieve, noch tot duurzame tewerkstelling. Wij willen als ABVV Horval samen met de sociale gesprekspartners gezamenlijk kunnen bepalen welke arbeidsmarktmaatregelen worden geïntroduceerd in de sector en willen niet geconfronteerd worden met voldongen feiten. Het weze duidelijk!

 

Heb je meer vragen over dit sectorakkoord en de concrete gevolgen voor jouw situatie? Neem contact op met onze lokale afdelingen. Hun gegevens vind je hier.