Basispakket elektriciteit en gas

Je energiepremie nog niet gekregen?

Vraag dit nu aan!

Dankzij het eerste basispakket voor gas en elektriciteit, hebben de meeste Belgen eind vorig jaar recht op 392 euro aan energiepremies. Als je je eerste pakket nog niet gekregen hebt, dan kan je dit nog altijd aanvragen. Je hebt tijd tot 30 april.

Het eerste basispakket werd bij velen automatisch uitgekeerd door de energieleverancier bij wie je op 30 september 2022 een contract voor elektriciteit en/of gas had. Hoe je die premie ontving, hangt af van je leverancier. Sommige mensen kregen maandelijkse kortingen op de voorschotfacturen of eindafrekening, andere leveranciers trokken het bedrag in één keer af. Of misschien stortte je energieleverancier het bedrag van de premie wel op jouw rekening…

Toch zijn er ook nog altijd mensen die er wel recht op hebben, maar niets hebben ontvangen. Je kan deze premie nog aanvragen tot 30 april 2023 en dit via de online toepassing, via e-mail of via aanvraagformulier per post.

 

Hier brandt de lamp!

Zo doe je je aanvraag:

A. Check je facturen (gas/elektriciteit)

Controleer je facturen van november en december 2022 en van januari 2023. De premie werd normaal van je voorschotfactuur afgehouden. Als je voorschotfactuur lager is dan de premie, dan werd het resterende bedrag via volgende factuur geregeld of kreeg je een creditnota (en dus geld op je rekening).

 

B. Doe je aanvraag

Vind je niks terug op je facturen, dan heb je waarschijnlijk nog recht op de premie. Deze kan je nog bij FOD Economie aanvragen op 3 manieren.

De snelste manier is online: Basispakket (fgov.be). Klik via ‘Mijn dossier’ op ‘Aanmelden’ en log in (via identiteitskaart of Itsme). Daar kom je terecht op een pagina waar je je gas- en elektriciteitscontracten terugvindt en zie je meteen of je het basispakket al dan niet ontving. Klik op ‘nieuwe aanvraag’ (elektriciteit/gas) en vul het aanvraagformulier in. Vul zeker al je contactgegevens in, alsook je bankrekeningnummer, maar ook de klantgegevens die je hebt bij de energieleverancier waar je op 30 september van vorig jaar een contract had deze (info vind je op je voorschotfacturen). Klik op ‘Aanvraag indienen’ en klaar.

Lukt via de website niet? Dan kan je ook – met de computer of met de hand – nog een aanvraagformulier invullen. Een opgeslagen of gescande versie (duidelijk leesbare foto kan ook), kan je per e-mail opsturen naar gazelek11-12-2022@economie.fgov.be.

Geen mailadres? Dan stuur je je aanvraag (indien nodig met bijlagen) per post naar dit adres: GasElek2022, PB30100, 1000 Brussel.

Hou er rekening mee dat dit alles meerdere weken kan duren. De FOD Economie behandelt je aanvraag zo snel mogelijk en je krijgt sowieso een e-mail of brief waarin staat of jouw aanvraag goedgekeurd of geweigerd wordt. Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, dan informeert de FOD Economie jouw energieleverancier. Die stort dan het bedrag op jouw rekening of trekt dit af van je facturen in februari en maart 2023.

Let op voor mensen met slechte bedoelingen

Het kan natuurlijk dat je leverancier niet meer over je (juiste) bankrekeningnummer beschikt – je bent bijvoorbeeld geen klant meer. Dan neemt je leverancier contact met jou op. Op tijd reageren, is de boodschap. Maar let op: men zal je nooit om geheime codes vragen. Trap dus niet in de val van mogelijke oplichters!

 

En wat als je verwarmt met een collectieve gasinstallatie?

Dan ontvang je de premie niet automatisch. Zowel jij (de bewoner), als de persoon die het gascontract voor het gebouw afsloot, moeten een aparte aanvraag indienen. Dit is meestal de syndicus, de eigenaar, de gebouwbeheerder of de vereniging van mede-eigenaars.

Best is dat de persoon die het contract afsloot, als eerste een verklaring indient. Dit kan via de online aanvraagtool. (Beheer van collectieve installaties). Vul er de nodige gegevens in, laad een kopie van factuur en klik op ‘indienen’.

Daarna kan je je als bewoner je online aanmelden (zoals eerder omschreven) en klik je op ‘Nieuwe aanvraag collectief gas’ om zo alle gegevens in te vullen en je aanvraag in te dienen.

 

Bron: economie.fgov.be