Het coronavirus erkend als beroepsziekte, maar onder welke voorwaarden?

Je hebt wellicht vernomen dat Covid-19 erkend werd als beroepsziekte in de essentiële sectoren en diensten. Kraai echter niet te vroeg victorie!

Laat ons even terugkeren in de tijd. Al wekenlang eisten we voor onze cruciale en essentiële sectoren (voedingsnijverheid, handel in voedingswaren, thuishulp) de uitbreiding van de erkenning van Covid-19 als beroepsziekte. Niet alleen de werknemers uit de gezondheidssector an sich liepen immers op hun werkplaats het risico om besmet te raken sinds de pandemie uitbrak. Covid-19 is een gevaarlijk en dodelijk biologisch agens waarvan men vermoedt dat dit heel wat gevolgen op de lange termijn heeft voor de mensen die de ergste vormen van deze ziekte hebben overleefd. We eisten dus een bescherming voor de werknemers van de sectoren waar de strikte lockdown niet werd geactiveerd. Bepaalde werkgeversfederaties, zoals Comeos, weigerden zich achter onze vraag te scharen.

Het Beheerscomité van FEDRIS (Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s) zou ingestemd hebben met onze vraag maar er resten nog onduidelijkheden over de bewijslast van de beroepsmatige aard van de ziekte. Voor ABVV Horval mogen de werknemers hier niet de dupe van worden!

We blijven waakzaam en wachten vastberaden de teksten af...