Veiligheid - Het wordt donker, zorg dat je gezien wordt!

Voor werknemers in de land- en tuinbouw is signalisatiekleding onontbeerlijk

We staan opnieuw voor de maanden waarin het later licht en vroeger donker wordt. Dat kan best gezellig zijn – zeker rond de kerstperiode – maar voor werknemers die langs de weg werken, brengt de verminderde zichtbaarheid grote risico’s met zich mee.

Kledij die maakt dat je opvalt, is dan ook niet alleen aan te raden, maar in veel gevallen ook verplicht. Die verplichting moet opgelegd worden door de werkgever die zich hiervoor baseert op de risico-analyse die hij verplicht is te maken.

Opvallen is de boodschap

Als je op of langs de openbare weg werkt, zijn situaties waarin je onbeschermd bent, onvermijdelijk. Zogenaamde signalisatiekleding zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent. Afhankelijk van het risico bestaat deze kledij in versies die goed en zeer goed opvallen. Het opvallen gebeurt op 2 manieren: door de kleur (enkel geel, oranje-rood of rood zijn echt veilig) en door de oppervlakte van de retroreflecterende strips. Dit alles is vastgelegd in normen. De hoogste klasse signalisatiekleding heeft codes EN471 of EN 20471.

Ongevallen voorkomen

Krijg je niet de nodige veiligheidskledij? Dat is een tekortkoming van de werkgever. Raadpleeg je interne of externe preventie-adviseur en meld dit zeker ook aan je vakbondsvertegenwoordiger. Ongevallen voorkomen is immers een van de motivatiebronnen van ABVV-delegees.

In de land- en tuinbouw gebeuren nog teveel arbeidsongevallen. Om hier extra preventief tegen op te treden hebben vakbonden en werkgevers samen PreventAgri opgericht. Deze organisatie heeft als doel veilig werken in de groene sectoren te bevorderen. Werkgevers kunnen dus een beroep doen op PreventAgri voor ondermeer een gratis veiligheidsaudit en advies op maat. Spreek er je werkgever over aan: het is in jullie beider belang.

Ook belangrijk

Overigens ook onderweg naar het werk word je best goed gezien. Met de fiets of te voet, zorg dat je goed opvalt!

Meer weten over PreventAgri? Hier vind je hun website.