Werken in het zonnetje…

De zomer komt eraan. Bijna iedereen hoopt dan op ontspannen, zonnige dagen. Wij ook. Maar voor veel werknemers betekent veel zon ook extra ‘zweten’ – denk maar aan de werknemers die lange dagen maken op het veld of de talrijke zonovergoten terrassen van café’s, restaurants en festivals.  Werken in zon houdt evenwel extra gezondheidsrisico’s in, zoals een mogelijke zonneslag, zonnebrand of nog erger: huidkanker. Redenen genoeg om even stil te staan bij enkele preventiemaatregelen.

Bescherm jezelf voldoende

Het beste is natuurlijk vermijden dat je in de volle zon moet werken. Dat kan door voldoende schaduw te voorzien of door het werk zo te plannen dat op de momenten waarop de zon het felst schijnt, er in de schaduw kan gewerkt of gerust worden. De siësta ligt niet voor niks tussen 12 en 15 uur…

De huid is ons grootste orgaan. Ze is zeer gevoelig aan een te hoge blootstelling aan de UV-stralen die de zon uitzendt. Je kan je hiertegen beschermen door bedekkende kledij te dragen, door de onbedekte huid regelmatig in te smeren met een zonnecrème met minstens factor 30 en een beschermend hoofddeksel te dragen. Let met kledij zeker op: niet alles weert de zon even goed. Kies voor dichtgeweven stoffen, bij voorkeur van katoen. Wie op het land werkt, kiest best voor een pet met nekbescherming – ze is zelden modieus, maar wel efficiënt.

Vergeet ook je ogen niet. Je hebt ze nodig, maar ze zijn extra gevoelig voor UV-stralen. Draag dus een zonnebril!

Zon en hitte maken ook dat je meer zweet. Ons lichaam heeft vocht nodig om goed te werken. Zorg dat je voldoende drinkt en vermijd zo hoofdpijn en andere bijwerkingen van uitdroging.

We werken snel en hard. Vaak vergeten we dan al eens om preventieve maatregelen toe te passen. Wees daar alert voor, spreek je collega’s aan en zorg voor elkaar. En geniet van de zomer.