Sectorakkoord PC333

Ondanks de moeilijkheden waarmee de sector het afgelopen jaar te kampen kreeg (corona, overstromingen), werd op woensdag 18 november in de sector van de Toeristische Attracties (PC 333) een akkoord bereikt voor de periode 2021-2022. Hieronder de krachtlijnen van dit akkoord.

Koopkracht

Met ingang van 1 november 2021 worden zowel de barema- als de effectieve lonen verhoogd met 0,4%. De jongerenlonen worden opgetrokken tot 80 procent (voor zestienjarigen) en 90 procent (voor zeventienjarigen).

Daarnaast wordt er een eenmalige coronapremie toegekend van 75 EUR, onder de vorm van consumptiecheques. Binnen de ondernemingen kan deze premie verhoogd worden tot maximaal 500 EUR.

De cao ecocheques wordt verlengd voor onbepaalde duur.

Syndicale premie

In het vorige sectorakkoord slaagden we erin om eindelijk een syndicale premie in te voeren in deze sector. Vandaag hebben we bekomen dat deze premie wordt opgetrokken van 40 naar 65 EUR (gegarandeerd).

Gelet op de onzekere inkomsten van het sociaal fonds (door de lange periodes van verplichte sluitingen in het voorbije jaar) wordt een verdere verhoging, tot maximum 80 EUR, bekeken in de loop van de maand juni. Op dat ogenblik hebben we immers zicht hebben op de effectieve inkomsten van het sociaal fonds.

Vorming

Het gemiddeld aantal dagen vorming per FTE wordt opgetrokken naar drie dagen voor de ondernemingen vanaf tien werknemers, en naar twee dagen voor de ondernemingen met minder dan tien werknemers.

Tijdskrediet, SWT

De cao’s tijdskrediet en SWT worden verlengd voor de periode 2021-2022.

 

Het volledig akkoord kun je onderaan in bijlage terugvinden.