Een syndicale delegatie achtergelaten door de Europese directie van AB InBev

Zoals ieder jaar vond de Europese ondernemingsraad van AB InBev plaats in aanwezigheid van de syndicale afgevaardigden uit verschillende landen en leden van de directie van de brouwerijgroep. Dit jaar werd het georganiseerd in München in Duitsland op donderdag 30 november en vrijdag 1 december. Er kwam echter een onverwachte gast opdagen op deze Europese ondernemingsraad: de sneeuw. Het was voor iedereen moeilijk om terug naar huis te keren, want de vluchten die gepland stonden op vrijdagavond werden geannuleerd. Enkele directieleden slaagden erin om te vertrekken, terwijl anderen vast zaten in München bij 16 syndicalisten.

“We werden compleet in de steek gelaten door de Europese directie”

Ze bleven overnachten in het hotel, op kosten van de luchtvaartmaatschappij, maar de dag erop, zaterdag, werd de vlucht opnieuw geannuleerd. De dag verstreek en er was geen oplossing in het vooruitzicht, vooral omdat er duizenden reizigers in hetzelfde schuitje zaten. “Ik heb voorgesteld aan de directieleden om een taxi te nemen naar Frankfurt om van daaruit de trein of het vliegtuig te nemen”, vertelt José, ABVV Horval-delegee van AB InBev. Blijkbaar een schitterend idee, want diezelfde Europese directieleden boekten een taxi voor Frankfurt en vertrokken in hun eentje waarbij ze de 16 syndicale afgevaardigden aan hun lot overlieten. “We werden compleet in de steek gelaten door de Europese directie”, vertelt de Belgische delegee.  Geen taxi’s meer, geen treinen, geen vliegtuig. Ze moesten opnieuw de nacht doorbrengen in het hotel, dit keer op 1 uur van München, dat ze moeilijk zelf konden vinden.

Onaanvaardbare houding van het management

Na uren telefoneren slaagde de delegatie er uiteindelijk toch in om een busmaatschappij te vinden op zondag om uit München te kunnen vertrekken. De delegees kwamen aan op maandag in de late ochtend, met een zeer bittere nasmaak ten aanzien van de Europese directie. Een gevoel van woede dat ook José deelt: “Het probleem heeft niets met geld te maken, want sommigen van ons zijn kaderlid en hadden een kaart van het bedrijf, maar wat niet door de beugel kan, is de houding van de directie, dat ze ons daar alleen hebben achtergelaten en dat we onze plan konden trekken”.