Je belastingaangifte 2023

Wanneer je belastingaangifte indienen?

Vanaf dit aanslagjaar (inkomsten 2022) zijn de indieningstermijnen voor de aangifte in de personenbelasting gebaseerd op de aard van de inkomsten en de ingewikkeldheid van je aangifte. We zetten alles nog even op een rijtje.

De vereenvoudigde aangifte

De fiscus heeft je gekende fiscale gegevens op voorhand al ingevuld en opgenomen in het voorstel. Ga je akkoord met deze vooraf gemaakte berekening, dan dien je deze uitgave gehandtekend terug in.

Wanneer indienen?

Algemeen geldt voor je papieren aangifte: 30 juni 2023.
Dien je je aangifte in via MyMinfin (Tax-on-Web), dan geldt 15 juli 2023.
 

Wil je iets aanpassen aan je vereenvoudigde aangifte?

Wil je toch nog wat veranderen aan wat de fiscus berekende? Dan geldt voor het papieren antwoordformulier: 30 juni 2023. Voor MyMinfin (Tax-on-web): 15 juli 2023.

Als je voorstel gewijzigd moet worden door toevoegingen, en zo als ‘complex’ wordt beschouwd (zie opsomming verder in dit artikel), dan vraag je ten laatste op 15 juli 2023 een verlenging van de wijzigingstermijn aan. De aangifte zal dan ten laatste op 18 oktober 2023 via MyMinfin (Tax-on-web) ingediend kunnen worden.

Aard van je inkomsten en complexiteit

Voor je aangifte wordt een langere termijn toegekend als ze beschouwd wordt als ‘ingewikkeld’. Dit is zo als ze één of meerdere van volgende inkomsten bevat:

  • winsten en/of baten (bijvoorbeeld als zelfstandige in bijberoep).
  • bezoldigingen bedrijfsleiders. Als bedrijfsleider bepaal je zelf hoeveel loon je je  uitkeert. De manier waarop dit gebeurt, heeft invloed op je belastingen.
  • bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten. Voorbeeld: als jij je partner (gehuwd of samenwonend) helpt in de zaak, ben je ‘meewerkende echtgenoot’. Je partner wijst jou dan een deel van het bedrijfsinkomen toe. Dit levert meestal een fiscaal voordeel op.
  • ​buitenlandse beroepsinkomsten. Heb je bijvoorbeeld als grensarbeider inkomsten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk,…? Dan moet je deze aangeven. Via FOD Financiën kan je zien hoe en waar ze belast zullen worden.

Er wordt dus geen rekening meer gehouden met het feit of je aangifte al dan niet door een mandataris wordt ingediend. Een mandataris is iemand die van jou toestemming kreeg om in jouw naam je aangifte te doen.

Kom je in aanmerking voor de complexe aangifte, dan blijft de indieningstermijn van de papieren aangifte 30 juni 2023. Enkel je aangiftedatum via MyMinfin (Tax-on-Web) verandert en wordt dan ten laatste: 18 oktober 2023.
Tip: als je je complexe aangifte ten laatste op 31 augustus 2023 indient, dan geniet je van een snellere terugbetaling (of kan je later betalen).

Niet onbelangrijk: je vindt de indieningstermijn van je aangifte steeds in MyMinfin terug.

Nog vragen?

Hulp nodig met je belastingaangifte? De Federale Overheidsdienst Financiën helpt je telefonisch verder, elke werkdag van 9 tot 17 uur op het nummer: 02 572 57 57. Wanneer men je niet via telefoon verder kan helpen, wordt er een afspraak gemaakt in één van de kantoren.

Het ABVV kan je ook helpen bij het invullen van je aangifte. Als lid surf je best naar je plaatselijke afdeling om te kijken waar je terecht kan.

Mis je een fiscale fiche van een uitkering die je kreeg via het ABVV? Je vindt ze steeds online in je persoonlijk dossier via MyABVV.