Voedselverwerking : tendensen in de sector tijdens Covid-19

De COVID-19-pandemie hertekent nog steeds de IUF-sectoren*, ook die van de voedselverwerking. Door de nieuwe consumptiegewoonten waait er een andere wind in de voedingsproductie. Dit heeft grote gevolgen voor de werknemers en de vakbonden.

“Tendensen in de voedselverwerkingssector tijdens COVID-19” is een document dat de IUF-afdeling voor de voedselverwerking heeft opgesteld en waarin deze veranderingen onder de loep genomen worden, met name:

  • Andere consumptiegewoonten door de lockdownmaatregelen en het nuttigen van “comfortfood”, kant-en-klare producten, diepvriesmaaltijden en snacks in de ontwikkelde landen.
  • De impact op de productiesites en het tekort aan arbeidskrachten door het aantal zieke werknemers.
  • De bezorgdheden over de voedselzekerheid die verband houden met de verwoestende economische impact van de pandemie.
  • Het onderhandelen over het loon en de erkenning van de essentiële werknemers.

Klik hier om het document in het Engels te raadplegen.

*IUF, waarvan wij lid zijn, is de Internationale vakbond voor de werknemers uit de voeding, landbouw, horeca, tabak en aanverwante sectoren.