ABVV Horval en de horeca: een goede mix

24 februari heffen we het glas op iedereen achter de bar, want dan is het World Bartender Day. Dus zetten we alle barmannen en -vrouwen vol in de spotlights en blijven we verder ijveren voor betere werkomstandigheden en betere loonvoorwaarden.

In de mix

Net zoals de echte ‘mixologist’ weet welke specifieke ingrediënten men het best combineert om de lekkerste cocktail te serveren, zijn ook alle verschillende horecaberoepen tot in de puntjes onderverdeeld in 9 functiecategorieën. Zo valt de barman onder een andere categorie dan de afwasser, de receptionist of de kok en hebben ze dus mogelijk ook een ander minimum(bruto)loon. In het kort komt het hier op neer: hoe meer verantwoordelijkheid, des te hoger je functiecategorie.  

  • Werk je zelf in de horeca en wil je weten onder welke functiecategorie je werkzaam bent?
  • Welke opleiding(en) kan je volgen om in een hogere functiecategorie door te groeien?

Je mag niet uit het oog verliezen dat dit, samen met je jaren ervaring, mee je loon bepaalt. Een goeie mix is dus belangrijk. Voor meer info kan je steeds contact opnemen met ABVV Horval in je regionaal kantoor. Hier vind je de nodige info. Men helpt je met plezier verder.
Cheers!

Geen opleiding gehad of diploma behaald?

Heb je het vak op het terrein geleerd, maar nooit een diploma of attest behaald? Laat je vaardigheden valideren via het “Centre bruxellois de Validation de Compétences” voor Horecaberoepen (enkel in het Frans). De enige voorwaarde: je moet 18 jaar of ouder zijn.