Persbericht - tijdelijke werkloosheid corona misbruik

Persbericht
 
Brussel, 9 juli 2020
 
Tijdelijke werkloosheid Corona : nu al misbruiken in de Horecasector!
 
Een maand geleden opende een groot deel van de Horecasector opnieuw zijn deuren. Deze heropstart verschilt enorm in functie van de plaats en het type etablissement.
 
Toch blijven er werknemers tijdelijk werkloos, ondanks de heropstart van de onderneming waarin ze werken. Ze worden vervangen door uitzendkrachten, jobstudenten of flexi-jobwerknemers. Statuten die goedkoper zijn voor de werkgevers. Het risico bestaat dat dit (nog beperkte) fenomeen zich als een lopend vuurtje verspreidt in de hele sector!
 
Nochtans is deze frauduleuze praktijk sinds 3 juli (Besluit van bijzondere machten nummer 37) verboden en strafbaar. 
 
Het is voor de vakbonden onaanvaardbaar dat de patroons ONZE sociale zekerheid gebruiken om hun kosten te verminderen en winst te maken door te frauderen met middelen uit de sociale zekerheid.
 
Het was trouwens door het bestaan van deze sociale zekerheid dat nog grotere drama’s voor de door COVID-19 getroffen gezinnen werden vermeden.
 
Een zeer groot deel van de werknemers hebben al genoeg geleden tussen 13 maart en 8 juni. Ze hebben lang genoeg gewacht en moeten het werk opnieuw kunnen hervatten wanneer dit mogelijk is!
 
 
 
A. Detemmerman              
ABVV HORVAL
0478/62.03.11           

 

D. Roland
ACLVB
0475/46.28.33      

 

B. Moëst
 ACV Voeding en diensten

0474/76.33.82