Ecocheques Groene Sectoren (PC132/144/145)

Alle kaarten op tafel: ecocheques, een extra troef voor je portemonnee

In de groene sectoren hebben de vaste werknemers recht op ecocheques. De cheques worden door werkgever uitbetaald in december. Dit is vastgelegd voor de hele sector in een CAO en moet niet meer onderhandeld worden. 

Wanneer heb je recht op ecocheques?

Als werknemer in de groene sectoren (Paritair Comité 132, 144 of 145) heb je recht op ecocheques als je tussen juli van het voorgaande jaar en juni van het lopende jaar in de sector werkte. Werkte je de volledige periode, dan heb je recht op ecocheques ter waarde van 250 euro. Werkte je niet de volledige periode? Dan wordt dit in verhouding berekend.

 

Wat is een ecocheque?

De ecocheque is een netto-voordeel dat vakbonden en werkgevers onderhandelden om de koopkracht van de werknemers te versterken. Het is niet langer een papieren cheque, maar wordt opgeladen op een kaartje dat verstrekt wordt door één van de erkende bedrijven – zoals bij de maaltijdcheques. Heb je nog papieren cheques, dan zijn die geldig tot 31 december 2023.

Wat kan je kopen met ecocheques?

Ecocheques zijn bedoeld voor de aankoop van producten en diensten met een “ecologisch karakter”. Denk daarbij aan energievriendelijke electro, bio-en korte ketenproducten, fietsen, tuingereedschap, bomen en planten. Een volledige omschrijving vind je op de website van de Nationale Arbeidsraad via deze link.

Wat als je geen ecocheques kreeg?

De uitbetaling van de cheques is afgesproken op het niveau van de sector in het Paritair Comité. Ze worden aangekocht door het sociaal fonds waarna de werkgever ze bij het fonds koopt en ze uitbetaalt aan de werknemers. Kreeg je ze niet? Neem zeker contact op via onze lokale afdelingen.

 

Zijn ecocheques een goede zaak?

Uiteraard is het een goede zaak dat de aanschaf van milieuvriendelijke producten wordt gestimuleerd. Ook voor onze netto koopkracht is het beter om ecocheques te krijgen, dan er helemaal geen te krijgen. Maar het blijft een netto-voordeel: je bouwt er geen extra rechten voor je pensioen mee op, ze worden niet meegerekend als je werkloos zou worden en onze Sociale Zekerheid en de overheid mislopen broodnodige inkomsten om de welvaart in ons land op peil te houden. Daar bovenop zijn ecocheques maar een beperkte tijd geldig en kan je ze niet omruilen in ‘echt’ geld. Als ABVV Horval geven wij nog altijd de voorkeur aan echte loonsverhogingen.