Cacaoworkshop in Blankenberge Het elimineren van kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de cacaoketen

ABVV Horval en de FNV uit Nederland organiseerden in december een workshop waar delegees van cacaoverwerkende bedrijven bijeenkwamen om mogelijke benaderingen te bespreken om kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de cacaowaardeketen te elimineren. Met het oog op het delen van kennis en het smeden van partnerschappen, bracht de bijeenkomst vakbonden en werknemersvertegenwoordigers uit Ghana, Ivoorkust, Brazilië, Indonesië, Duitsland, België en Nederland samen.

De workshop bood de deelnemers een globaal perspectief op de hele cacaoketen. Multinationale bedrijven die de sector domineren, zijn wereldwijd actief en duurzaamheid voor alle mensen die in de cacaoketen werken, is een belangrijk aandachtspunt. Arbeidsveiligheid en gezondheidsproblemen bij cacaoverwerking en -landbouw werden diepgaand besproken, evenals hoe de gevaren kunnen worden beheerst om het risico te verminderen.

Er werden twee belangrijke resoluties gemaakt:

• Bedrijven moeten de minumumprijs en de vaste premie die ze betalen aan cacaoboeren verhogen om hun bestaansmiddelen te verbeteren in een sector die kampt met problemen van armoede, kinderarbeid en ontbossing;

• Werknemers, ongeacht hun status (permanent of tijdelijk), moeten eerlijk worden behandeld in de hele cacao-industrie wereldwijd. Arbeidsomstandigheden en arbeidsnormen moeten verbeteren, met name in Ghana, Ivoorkust, Indonesië en Brazilië.

De workshop vergemakkelijkte een proces van effectief netwerken en samenwerking tussen de deelnemers. De energieën en de mate van betrokkenheid die de deelnemers in het proces hadden gestopt, resulteerden in de daadwerkelijke uitvoering van solidariteitsinitiatieven.

Onze dank gaat uit naar EFFAT, IUF en ISVI die het mede mogelijk maakten om dit event te organiseren.